Bourgeois kent restauratiepremies toe in West-Vlaanderen

Redactie KW

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) heeft verschillende restauratiepremies toegekend in West-Vlaanderen.

Het gaat om de Neringenstraat die Aarsele met Kanegem verbindt, de Mevrouwmolen in Kanegem en de orgels in de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge.

De Neringenstraat is sinds 30 mei 2000 beschermd. De oude kasseiweg voldoet echter niet meer aan de noden van het verkeer door de talrijke verzakkingen. Er werden al tijdelijke herstellingen uitgevoerd, maar een volledige restauratie is noodzakelijk. Bourgeois kende een premie van 870.000 euro toe voor de restauratie van de kasseiweg. De werken moeten zwaar gemotoriseerd verkeer mogelijk maken.

Molenromp

Ook de Mevrouwmolen in Kanegem kan op een restauratiepremie rekenen. De molen werd gebouwd in de 17de eeuw en is beschermd sinds 1974. Om verdere scheur- en barst vorming in de romp te voorkomen zal het ondergronds metselwerk niet alleen versterkt, maar ook ingekapseld worden in een funderingsplaat. Daarnaast dient ook de volledige molenromp opnieuw gemetst te worden zodat de stabiliteit van de molen in de toekomst is verzekerd. Daarvoor werd een bedrag van 532.000 euro toegekend.

Bourgeois kent restauratiepremies toe in West-Vlaanderen

Als laatste trekt Bourgeois ook een premie uit voor twee orgels in de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge. De provincie West-Vlaanderen kreeg 1.608.000 euro voor de restauratie van het Klais-orgel en het Van Eynde-orgel. Omdat het pijpwerk van het Van Eynde-orgel zich momenteel in het Klais-orgel bevindt, dient de restauratie van beide orgels gelijktijdig te verlopen.

Bourgeois kent restauratiepremies toe in West-Vlaanderen

(DS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier