Blijft huidig burgemeester in Zwevegem of voor het eerst een vrouw?

De strijd om de burgemeestersjerp zal wellicht gevoerd worden tussen Eliane Spincemaille (l) en huidig burgemeester Doutreluingne. © GJZ
Redactie KW

Dat het spannende gemeenteraadsverkiezingen zullen worden in Zwevegem, staat vast. Volgend jaar rond deze tijd weten we wie de gemeente zal besturen. Zowat alle partijen maakten al hun lijsttrekker bekend, of zullen dit binnenkort doen.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Het mag duidelijk zijn, de verkiezingskoorts sloeg nog nooit eerder toe dan bij de gemeenteraadsverkiezingen 2018. CD&V maakte al begin dit jaar de lijsttrekker, Eliane Spincemaille, bekend, waarmee ze de eerste vrouwelijke burgemeester kan worden. Daarop trok burgemeester Marc Doutreluingne meteen in de aanval door te zeggen dat hij Gemeentebelangen begraaft, en start met de ‘Lijst van de Burgemeester’. Bij SP.A wachtte men tot 1 mei om de lijsttrekker voor te stellen.

Ondertussen zijn we enkele maanden verder en polsten we even bij de diverse partijvoorzitters naar een stand van zaken. Van allen kregen we antwoord, enkel bij SP.A stelde men lijsttrekker Marc Desloovere aan als spreekbuis. Nele Roobroeck van Open VLD zat samen met burgemeester Doutreluingne.

Ieder voor zich

Op de eerste vraag, of men opnieuw zou deelnemen aan een coalitie zoals de huidige, antwoorden de meesten een beetje ontwijkend. De burgemeester, zowat de architect van het geheel, zegt uiteraard geen spijt van de gemaakte keuze te hebben. “Toch moeten wij voor de toekomst alle opties openlaten, zowel het behoud van de bestaande coalitie, als een andere samenstelling in functie van de kiezer.” Ook bij N-VA en SP.A is men van oordeel dat deze vraag voorbarig is en het de kiezer is die zal beslissen hoe het politieke landschap eruit zal zien.

“Ik zou niet meer in dezelfde coalitie stappen zoals deze die nu het beleid uitstippelt” – Gerard Amerlynck (Onafhankelijk kandidaat bij Gemeentebelangen)

Een negatieve stem is te horen bij Gerard Amelynck, woordvoerder van de onafhankelijke kandidaten bij Gemeentebelangen. “Ik zou niet meer in dezelfde coalitie stappen zoals deze die nu het beleid uitstippelt. Het is nu ‘ieder voor zich’. Beleidsintenties en realisaties snoept men van elkaar af. Sla er maar de verschillende partijblaadjes op na.” Verder stelt hij dat er nogal wat verdeeldheid binnen de coalitie heerst.

Wat de lijstvorming betreft, zegt iedereen daarmee druk bezig te zijn. Bij N-VA en Groen wil men binnenkort de lijsttrekker voorstellen. Op de volledige lijsten is het nog even wachten. “We gaan ervanuit met een volledige lijst naar de kiezer te trekken en hopen die ‘op het meest geschikte’ moment te kunnen voorstellen“, klinkt het bij Karel Maertens van N-VA. Marc Desloovere zegt ook dat SP.A met een volledige lijst naar de kiezer zal trekken. “Als socialistische partij lijkt ons 1 mei een mooie dag om de kandidaten voor te stellen, maar we gaan ons daarop niet vastpinnen.”

Geen obsessie

Bij Groen hoopt men ook de lijst te kunnen vullen. Eddy Loosveldt: “We gaan ervan uit dat het lukt, maar het is zeker geen obsessie. We zullen binnenkort de lijsttrekker bekend maken.” Isabelle Degezelle (CD&V) stelt dat haar partij opnieuw met een zeer sterke lijst aan de verkiezingen zal deelnemen. “Onze lijst zit zo goed als samen en zal een weerspiegeling worden van wat binnen Zwevegem en de deelgemeenten leeft.” Zowel Groen als CD&V stellen de lijst in het voorjaar 2018 voor.

Onafhankelijken

Bij de ‘Lijst van de Burgemeester’ merken we ook optimisme. “De lijst krijgt de volledige steun van Open VLD en de ruggengraat zal door mensen van die partij gevormd worden. Ook hebben verschillende ‘verruimers’, die mijn beleid onderschrijven, toegezegd op de lijst te staan. Begin 2018 hoop ik die te kunnen voorstellen”, aldus Marc Doutreluingne. Hoe het nu juist met die ‘verruimers’ of onafhankelijken zit, vroegen we aan Gerard Amelynck. “Alleen naar de kiezer trekken, is geen optie. Het is financieel niet haalbaar en er zijn ook te weinig kandidaten. We moeten dus samenwerken met een andere partij. Individueel of collectief? Bij de ‘Lijst van de Burgemeester’, bij ‘Groen’, of nog iets anders? Dat is nog niet uitgemaakt.”

(GJZ)

Luc Vanassche en Gerard Amelynck stoppen er mee

Bij onze rondvraag naar de partijen toe, vroegen we ook wie er zich eventueel niet meer verkiesbaar zou stellen. Concrete antwoorden kregen we van geen enkele partij. Wel liet Gerard Amelynck, woordvoerder van de onafhankelijken, weten dat hij geen kandidaat meer zal zijn. “Ik zal niet op een of andere lijst als kandidaat voorkomen”, zegt hij. “Wel zal ik de politiek van nabij blijven volgen. Voor deze materie heb ik een blijvende interesse.” Hij ziet ook de toekomst van eventuele onafhankelijke kandidaten eerder somber in. “Onafhankelijke kandidaten moeten de steun hebben van een sterke ‘achterban’. Mensen die actief zijn in het verenigingsleven in het algemeen, vormen de basis. Zij die in aanmerking komen, wensen echter meestal hun opdrachten in het verenigingsleven niet in te ruilen voor de ‘onzekerheid’ als kandidaat bij de verkiezingen.”

Luc Vanassche.
Luc Vanassche.© GJZ

Ook Luc Vanassche, schepen van Sport en Burgerzaken, zegt zich geen kandidaat meer te stellen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. “Toen men mij als onafhankelijke kandidaat, vijf jaar geleden contacteerde om schepen te worden, heb ik toegezegd. Ik voegde er wel meteen aan toe dat het maar voor één termijn zou zijn. Ik heb dit trouwens ook aan mijn echtgenote beloofd en die belofte kom ik dus na.” Luc zal ook geen kandidaat meer zijn om als gemeenteraadslid te zetelen. “Je zal inderdaad mijn naam niet meer vinden op de stembrieven. Wel die van mijn broer Antoon, die wel nog politieke ambities heeft.”

(GJZ)