Björn Anseeuw trekt opnieuw N-VA-lijst in Oostende

Björn Anseeuw maakt bekend dat hij Johan Vande Lanotte en Bart Tommelein uitdaagt. Partijvoorzitter Hendrik Wallijn en OCMW-raadslid Lieven Du Gardein (rechts) kijken toe. © HH
Hannes Hosten

Björn Anseeuw wordt lijsttrekker bij de Oostendse N-VA en neemt het op tegen Bart Tommelein (Open VLD) en Johan Vande Lanotte (SP.A).

Dat maakt de Oostendse N-VA-fractieleider en Vlaams Parlementslid vandaag bekend in Oostende. “N-VA is de enige garantie op verandering in onze heerlijke stad Oostende”, zegt Björn Anseeuw. “Al meer dan 20 jaar zijn dezelfde partijen aan de macht. Het is hoog tijd voor een nieuwe frisse wind in het stadhuis. Het is voor mij een eer dat deze sterke en hechte ploeg mij unaniem heeft aangeduid als hun kopman voor 2018.”

“Er zijn anderen”, sneert Björn Anseeuw naar burgemeester Johan Vande Lanotte. “De Vande Lanottes van deze wereld hebben geen ploeg. Vande Lanotte is geen ploegspeler. Hij twijfelt er zelfs aan of hij nog met zijn eigen partijgenoten op één lijst wil staan. Ik daag de huidige meerderheidspartijen – en hun kandidaat-burgemeesters – uit. Zij hebben de voorbije 10, 20 jaar de kans gehad om de dingen anders aan te pakken. Maar op vandaag voeren ze het beleid dat ze in woorden afbreken.”

Prioriteiten

Björn Anseeuw schuift ook enkele prioriteiten naar voren. “Het sociale beleid willen we volledig herdenken. De valsspelers moeten eruit, maar we zullen ervoor zorgen dat mensen die onze hulp echt nodig hebben, die ook krijgen. We willen Oostende ook doen stralen als nooit tevoren. We zullen voorstellen doen om het straatbeeld, dat vaak grijs en grauw is, grondig te verbeteren, zodat Oostende nog meer kwaliteit uitstraalt.”

“We willen ook zorgen dat jongeren weer een toekomst in eigen stad vinden, onder meer door het vinden van een goede, betaalbare woning en door een totale ommekeer in het economisch beleid. We willen inzetten op meer jobs, meer ondernemers, minder belastingen en minder bemoeienissen vanuit de lokale politiek. Ook het veiligheidsbeleid willen we omgooien. Te veel senioren durven bij valavond niet buiten komen, te veel jongeren twijfelen of Oostende wel voldoende veiligheid biedt om hun kinderen hier te laten opgroeien. Transparantie en openheid zijn daarbij de sleutels. Tot slot willen we Oostende weer in beweging zetten, door een moderne mobiliteit voor alle vervoersvormen. We gaan voluit voor de ring en voor een eerlijk parkeerbeleid.”

“Uniek moment”

Björn Anseeuw vindt niet dat hij te vroeg met deze aankondiging komt. “Er zit veel sleet op deze meerderheid, die een uitgebluste indruk maakt. De kaarten lagen nooit beter dan vandaag om een ander bestuur op de been te brengen. Het is een uniek moment en dat moeten we aangrijpen. Ik ben niet bang voor Johan Vande Lanotte of Bart Tommelein. Mijn persoonlijk resultaat en dat van onze lijst was goed in 2012. Nu zijn we nog een stuk bekender dan nu. Ik ben een vechter en ik geef nooit op.”

Over een mogelijke meerderheid wil de N-VA-kopman nog niets kwijt. “We ontmoeten mensen van alle politieke partijen, maar het is te vroeg om de toekomstige coalitie al in een plooi te leggen. De kiezer moet de kaarten eerst schudden. Het is niet zo dat de andere partijen ons naar het leven staan. Ik heb met niemand persoonlijke problemen. Het is niet omdat ik het grondig oneens ben met iemand, dat ik kwaad ben op die persoon. Wij deden al heel wat constructieve voorstellen. Maandag nog op de gemeenteraad werd een voorstel van ons om betaalbaar wonen nog meer te ondersteunen, unaniem goedgekeurd.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier