Betekent stemming Visie 2030 het einde van het kartel SP.A-Groen in Izegem ?

De Izegemse Korenmarkt zonder centrale brug, daar is het Groen Izegem om te doen. © Collectief Noord
Jos Remaut

Dat is de vraag die velen zich stellen nadat de Groen-raadsleden dinsdagavond verrassend een nee lieten horen bij de eindstemming over het toekomstplan Visie 2030 voor de stad. Op de gemeenteraad van komende dinsdag 24 mei wordt duidelijkheid verwacht.

Stefaan Sintobin van Vlaams belang kondigt alvast aan dat hij zowel Groen als de meerderheid dinsdagavond zal vragen om kleur te bekennen.

“Opmerkelijk tijdens het debat over Visie 2030 was niet alleen het compleet stilzwijgen van de S.PA-schepenen Staes en Grymonprez, maar vooral de houding van de S.PA-Groenfractie. Na een nietszeggende tussenkomst van Marc Vanlerberghe (S.PA), verraste Filip Lombaert (Groen) vriend en vijand met een vernietigende analyse van het voorliggende gemeenteraadsbesluit. Bij de stemming voegden de Groen-raadsleden de daad bij het woord en stemden, samen met de oppositiepartijen, tegen het voorstel van de meerderheid”, schetst Sintobin.

Met deze tegenstem zetten de Groenraadsleden zich de facto buiten de meerderheid, vind ik. Dat Visie 2030 en de voorgestelde projecten van de meerderheid volgens Filip Lombaert niet tot het bestuursakkoord behoren, ontslaat hem niet om de volle verantwoordelijkheid te nemen voor het stemgedrag van zijn partij. Wanneer men, als lid van de meerderheid, tegen de belangrijkste beleidsbeslissing van de komende jaren stemt, kan men moeilijk rustig in de meerderheid blijven zitten en doen alsof er niks gebeurd is. Komende dinsdag zal ik bij het begin van de zitting dan ook aan collega Lombaert vragen of hij zijn partij zich nog tot de meerderheid rekent. En van het college van Burgemeester en Schepenen wil ik weten of zij Groen nog beschouwen als een loyale meerderheidspartner of hen eerder uit de meerderheid wensen te zetten.

Groen : “Nog niks beslist”

Groen, dat vooral tegenstemde omdat de langverwachte herinrichting van de stationsbuurt, met inbegrip van de afbraak van een deel van de centrale bug, uiteindelijk niet weerhouden werd als prioritair project, is zich ondertussen al zelf aan het bezinnen over zijn politieke toekomst in Izegem. Filip Lombaert hierover in Krant van West-Vlaanderen : “We steken niet weg dat we ons de jongste weken iets minder goed voelen binnen de meerderheid. Bij de besluitvorming van Visie 2030 hebben wij voet bij stuk gehouden, terwijl SP.A heeft toegegeven. Wij hadden liever een compromis gezien, met de site Strobbe én de uitwerking van de stationsomgeving. Hoe het nu verder moet, zullen we de eerstkomende weken bekijken. Of we ons uit de meerderheid zullen terugtrekken ? Die kans bestaat, maar er is nog niks beslist.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier