‘Beste pleiter’ Jolien Dewitte verlaat de gemeenteraad van Tielt en trekt naar Gent

Jolien Dewitte woonde gisterenavond haar laatste gemeenteraad in Tielt bij. © Ronny Neirinck
Randy De Clercq

Vorige week won ze de pleitwedstrijd van het Vlaams Pleitgenootschap aan de Balie van Brussel, goed voor heel veel prestige én een slordige 1.250 euro. Een advocaat met talent dus in Tielt, al blijft Jolien niet lang meer hangen. “Eind maart verhuis ik naar Gent, waar mijn vriend en ik een huis kochten, donderdag was dus mijn laatste gemeenteraad.”

Jolien Dewitte is een 26-jarige advocaat-stagiaire aan de balie van Brussel. Ondertussen werkt ze haar derde en laatste stagejaar af bij het advocatenkantoor Strelia in Brussel. In Tielt deed de Aarseelse heel wat bekendheid op, nadat ze jarenlang voorzitter was van de jeugdraad en in 2012 als wit konijn uit de hoed van Open VLD werd getoverd bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ze haalde dan ook onmiddellijk een gemeenteraadszitje binnen. Nu blijkt ze dus ook een beloftevol advocate.

“Het was niet de eerste keer dat ik deelnam aan de pleitwedstrijd”, zegt de ambitieuze advocate. “In mijn eerste jaar als stagiair werd ik al eens derde in dezelfde wedstrijd, vorig jaar nam ik niet deel en dit jaar ben ik dus met de hoofdprijs gaan lopen. Het was mijn doel om weer binnen de top 3 te eindigen, nooit had ik durven dromen dat ik uiteindelijk de hoofdprijs zou winnen.”

Asielzoeker

Tijdens de pleitwedstrijd wordt aan de kandidaten (allemaal stagiairs) gevraagd om een fictief dossier te verdedigen. Jolien kreeg de moeilijke taak om een asielzoeker te verdedigen die van aanranding werd beschuldigd. “Actueler kan niet, maar net daarom zeker geen eenvoudige opdracht. Gelukkig kon ik me een beetje baseren op het juridische gevecht en alle commotie rond de aanranding in een Gentse radiostudio, ik heb in mijn pleidooi tegelijk ook een steek gegeven aan minister van Justitie Koen Geens, die het toen nodig vond zich te moeten moeien met de rechtsgang.”

Ik had eigenlijk het liefst in Gent stage gedaan, omdat ik daar ook studeerde

Jolien is een Aarseelse in hart en nieren. Hoe kwam ze ooit in Brussel terecht? “Ik had eigenlijk het liefst in Gent stage gedaan, omdat ik daar ook studeerde”, zegt ze. “Maar uiteindelijk bleek de Brusselse balie geschikter om ervaring op te doen en door de grote kantoren die daar gevestigd zijn, verdien je er aanzienlijk meer dan een stagiair in Gent. Toen was mijn keuze snel gemaakt. Maar mijn liefde voor de stad Brussel zelf is eerder lauwtjes te noemen.”

Jolien wil zich specialiseren in procedurerecht en wil, op termijn, indien mogelijk partner worden in een advocatenkantoor of zelf een kantoor oprichten. Maar tot het zover is blijft ze bij Stralia in Brussel werken.

Van Aarsele naar Gent

Niet eenvoudig om in Brussel te werken als je in Aarsele woont. “Klopt, daarom hebben mijn vriend en ik beslist om in Gent een huis te kopen. We verhuizen officieel eind maart, dus donderdag nam ik voor het laatst deel aan een gemeenteraadsvergadering in Tielt. Vanaf april ben ik er niet meer te zien. Het is nog niet duidelijk wie mijn opvolger zal worden.”

In Gent ga ik mij meteen weer aansluiten bij de Open VLD

Jolien kijkt met dubbele gevoelens terug op haar politieke carrière in Tielt. “In het begin ben ik ongetwijfeld een beetje naïef geweest. Ik geloofde oprecht dat meerderheid en oppositie samen voor een beter Tielt zouden gaan, door altijd samen te discussiëren, overleggen en uiteindelijk een compromis te vinden. Niets blijkt minder waar, voor sommigen kan het nooit goed zijn. Ik heb altijd proberen goed te doen voor de burger.”

“De vele strekkingen in de meerderheid doen ons goed, zo is er constante controle en moet je altijd proberen beter te doen. We hebben geluk dat we kunnen rekenen op de, mijn inziens, heel goede schepen Veerle Vervaeke, die bijzonder goed is in haar dossiers, en de super enthousiaste schepen Bart Biebuyck.”

Spijt

Of ze spijt heeft van haar keuze voor de politiek? “Neen, absoluut niet. De vernieuwing die wij gebracht hebben, heeft Tielt goed gedaan. Ik heb echter wel spijt over mijn actie om weg te blijven van één gemeenteraad, samen met Pascale Baert. Achteraf gezien zou ik dat nooit meer doen. Ook dat was naïef van mij. In Gent ga ik mij meteen weer aansluiten bij de Open VLD. Toch valt er een soort last van mijn schouders nu ik stop met Tieltse politiek. De verkiezingen komen eraan en de spanningen binnen de partijen zullen weer oplopen. Daar zal ik nu gelukkig van buitenaf kunnen naar kijken.”

(RDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier