Bart Tommelein volgt Turtelboom op als Vlaams minister

Foto Belga © BELGA
Redactie KW

Bart Tommelein volgt Annemie Turtelboom op als minister in de Vlaamse regering. Dat nieuws is bevestigd aan de VRT.

Bart Tommelein (Open VLD) is nu nog federaal staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude, Privacy en Noordzee.

Annemie Turtelboom nam vrijdag ontslag uit de Vlaamse regering als viceminister-president en minister van Begroting, Financiën en Energie omdat het debat rond de energieheffing, bekend als de ‘Turteltaks’, te gepersonaliseerd is geworden en er binnenkort in dat dossier een nieuwe belangrijke beslissing moet worden genomen, met name over een biomassacentrale in Gent.

Als opvolger van Bart Tommelein als staatssecretaris in de federale regering wordt huidig Europees parlementslid Philippe De Backer genoemd.

Oostendenaar

Bart Tommelein werd op 4 mei 1962 in Oostende geboren, de stad waar hij al zijn hele leven woont. Hij is getrouwd met Sarah Schotte en vader van vijf kinderen. Tommelein studeerde in 1984 in Gent af als gegradueerde toegepaste communicatie en werkte van 1985 tot 2000 in de banksector. Hij startte zijn politieke carrière bij de Volksunie, waarvan hij provinciaal voorzitter was van 1990 tot 1992. Hij zetelde een eerste keer als gemeenteraadslid van Oostende voor de Volksunie van 1989 tot 1990, maar trok zich in 1992 terug uit de politiek.

Bart Tommelein begon een tweede loopbaan in de politiek in 2000 als woordvoerder van Vlaams minister-president Patrick Dewael en vanaf 2001 als Oostends gemeenteraadslid voor Open VLD. Hij werd in 2003 voor het eerst verkozen in de Kamer. Bart Tommelein stapte in 2009 over naar het Vlaams Parlement en werd toen tevens gemeenschapssenator, een functie die hij tot begin 2013 uitoefende en op dat moment neerlegde om schepen te worden in Oostende. Tommelein is wellicht de enige die zowel in de Kamer (2007-2009), de Senaat (2009-2013) en het Vlaams Parlement (2013-2014) fractieleider was voor zijn partij. In de Kamer leidde hij in 2009 de Fortiscommissie.

Staatssecretaris

Bart Tommelein bleef ook in Oostende politiek actief, in de legislatuur 2007-2012 als voorzitter van de gemeenteraad en sinds 2013 als eerste schepen in een coalitie met SP.A en CD&V. Tommelein was onder meer bevoegd voor administratieve vereenvoudiging, digitalisering, ruimtelijke ordening, stedenbouw en monumentenzorg. Hij legde tijdelijk zijn schepenambt neer om staatssecretaris te worden, maar keerde terug naar zijn vroegere functie als voorzitter van de gemeenteraad, die hij tot op vandaag uitoefent.

Hij werd in juli 2014 al genoemd als mogelijk Open VLD-minister in de Vlaamse regering en was wat ontgoocheld dat er geen ministerambt voor hem weggelegd was. Maar dat werd goedgemaakt bij de vorming van de federale regering. Sinds 11 oktober 2014 was Tommelein staatssecretaris voor Sociale Fraude, Privacy en de Noordzee in de regering-Michel I. Hij maakte daar een goede indruk en was er zichtbaar in de media. Door naar het Vlaamse niveau over te stappen, geeft hij Vincent Van Quickenborne de kans om in 2019 de federale Open VLD-lijst te trekken – wat diens voorkeur wegdraagt – en kan Bart Tommelein worden uitgespeeld aan het hoofd van de Vlaamse lijst.

(Belga/HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier