Bart Tommelein gepakt op snelheid? “Regering heeft beslist wat ik zou hebben beslist”

© BELGA
Redactie KW

Bart Tommelein zegt geen problemen te hebben met de beslissing van de Vlaamse regering om geen subsidies toe te kennen aan de biomassacentrale BEE (Belgian Eco Energy) in de Gentse haven.

“De regering heeft beslist wat ik zou hebben beslist”, zei hij maandagavond in Terzake op Canvas.

Bart Tommelein liet maandag in de vooravond weten dat hij de centrale een ‘onhaalbare kaart’ vindt. Formeel kon hij de subsidies nog niet schrappen omdat hij pas woensdag de eed aflegt als minister van Energie, Financiën en Begroting. “Nu weet iedereen wat mijn beslissing zal zijn en is het voor iedereen duidelijk”, zei hij. Vanuit de Vlaamse regering kwam echter snel de boodschap dat de beslissing via schriftelijke procedure reeds genomen is, dus nog voor Tommelein officieel in functie is.

Ik heb met Geert Bourgeois afgesproken dat we collegiaal gaan zijn

“Ik heb geen boodschap aan formalisme”, wuifde Tommelein in Terzake vragen over de gang van zaken weg. Hij zegt het negatieve advies van het Vlaams Energieagentschap over de centrale met minister-president Geert Bourgeois te hebben besproken. “En de regering heeft beslist wat ik zou hebben beslist. Ik heb met Geert Bourgeois afgesproken dat we collegiaal gaan zijn, dat is de enige weg om resultaten te bereiken.”

Op de vraag of zijn voorgangster het VEA-advies te lang heeft laten liggen, ging Tommelein niet in. “Dat is een vaststelling, maar ik heb mijn collega’s horen zeggen dat de doelstelling hernieuwbare energie moet worden gehaald.”

Tommelein kondigde nog aan een energieplan op tafel te zullen leggen. “We moeten inzetten op zon, wind, water en warmte.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier