Bakker uit Izegem stapt in de politiek: “Na veertig jaar eindelijk pas tijd voor politiek”

Bakker Jan Dierickx-Visschers staat op de vijde plaats bij Stip. "Ik moest niet overtuigd worden, het project spreekt me gewoon aan."
Redactie KW

De bekende bakker Jan Dierickx-Visschers is een van de (vele) nieuwe gezichten in de Izegemse politiek. “Écht overtuigen hebben ze me niet moeten doen”, zegt hij. “Het verhaal van Stip spreekt me gewoon aan.”

Jan Dierickx-Visschers (59) is een naam als een klok in het Izegemse. Op de Bosmolens runt hij een populaire bakkerij en hij was ook jarenlang een van dé gezichten van de Izegemse IJsberen. Nu zet de man zijn eerste stappen in de lokale politiek. “Na veertig jaar als bakker heb ik daar eindelijk wat tijd voor”, zegt hij. “Mijn dochter Pascaline (30) neemt stilaan de fakkel over in de bakkerij en ik sta nu al ‘s nachts niet meer op om in het atelier aan de slag te gaan.”

Jan heeft zich altijd al een geëngageerde burger gevoeld, zegt hij. “Tijdens mijn Collegejaren stond ik mee aan de wieg van de leerlingenraad en ik ben ook nog actief als scheidsrechter. Politiek heeft me altijd al geïnteresseerd, zij het van aan de zijlijn. De voorbije jaren kreeg ik wel al enkele keren de vraag om op een lijst te prijken. Eén keer kwam het zelfs tot serieuze gesprekken, maar concrete plannen bleven uit.”

Ik vind bijvoorbeeld dat zowel de socialisten als N-VA goeie ideeën hebben, maar wil me niet meteen aan een kleur binden

Nu waagt Jan toch zijn kans. “Ik ken Kurt Grymonprez, de motor achter Stip, goed en toen hij me vertelde over zijn nieuwe politieke plannen, heb ik hem meteen aangemoedigd. En bij de vraag om ook zelf op de lijst te staan, moest ik niet lang twijfelen. Vooral het feit dat Stip een onafhankelijke politieke beweging is, spreekt me aan. Ik vind bijvoorbeeld dat zowel de socialisten als N-VA goeie ideeën hebben, maar wil me niet meteen aan een kleur binden. Stip is bovendien onafhankelijk en moet dus geen verantwoording aan ‘bovenaf’ afleggen.”

Boksmeeting

Dé vraag kwam er tijdens de boksmeeting op Kerstmis in Izegem. “Daar stelde Dominique Stove me voor om aan boord te stappen. Ik voelde meteen aan dat het nu of nooit was. En vanop de vijfde plaats kan ik ook echt een verschil maken. Ik heb immers een duidelijk doel voor ogen: samen met Stip Izegem mee besturen.”

Op het nieuws dat Jan zich in de politiek waagt, kreeg hij niks dan positieve reacties. “Ik kreeg al flink wat schouderklopjes. Of mijn engagement me geen klanten zal kosten. Dat denk ik niet. Ik ben een volksmens en kan met iedereen overweg. Bovendien verbind ik me niet aan een van de traditionele partijen. Dat scheelt wel. Ik kreeg al de vraag of ik burgemeester zal worden, maar zo’n vaart hoeft het nu ook weer niet te lopen“, knipoogt hij.

Met dit politiek avontuur treedt Jan ook in de voetstappen van zijn vader Jozef Dierickx-Visschers. Die prijkte nog op de lijst van het inmiddels verdwenen Gemeentebelangen. “Mijn papa raakte jammer genoeg nooit verkozen, nu wil ik hem trots maken”, besluit hij.

(PVH)