Axel Ronse op één bij N-VA Kortrijk: “Het potentieel om de grootste te worden”

We herkennen v.l.n.r. huidig schepen van Economie Rudolf Scherpereel, huidig schepen van Financiën Kelly Detavernier en Axel Ronse, Vlaams Parlementslid. © JVGK
Axel Vandenheede

N-VA Kortrijk schept als eerste van drie partijen in de stadscoalitie duidelijkheid over de komende gemeenteraadsverkiezingen: Axel Ronse trekt de lijst, Kelly Detavernier krijgt plaats twee en Rudolf Scherpereel wordt lijstduwer. “We zullen campagne voeren met de slogan ‘Fier. Ferm. Fris.’, drie woorden waar N-VA Kortrijk voor staat”, stelt Axel Ronse.

Woensdagavond hakte het bestuur van de Kortrijkse N-VA-afdeling enkele knopen door richting gemeenteraadsverkiezingen. Axel Ronse (36) wordt uitgespeeld als kandidaat-burgemeester en daarbij krijgt hij de steun van Kelly Detavernier (39) op plaats twee en lijstduwer Rudolf Scherpereel (66). Die laatste was in 2012 nog lijsttrekker.

“Ik heb me toen geëngageerd voor een periode van zes jaar”, legt de schepen van Economie uit. “De komende legislatuur wil ik dat zeker ook doen, als N-VA tot het bestuur behoort. Dat Axel en Kelly op één en twee staan, daar zie ik geen probleem in. Zij zijn een pak jonger en kunnen zich nog een aantal keer smijten. Terwijl het voor mij nu de laatste keer zal zijn.”

Op en top kortrijkzaan

Lijsttrekker Axel Ronse zit alvast boordevol ambitie. “We gaan voluit voor het burgemeesterschap in Kortrijk”, zegt hij. “We hebben de mensen om de grootste partij te worden. Kijk maar naar 2012: de verkiezingen toen hebben getoond dat alles kan. Zelf ging N-VA toen van 0 naar 7 zetels. Ik verwacht straks open verkiezingen en hoop dat de kiezers dan hun appreciatie voor ons harde werk van de voorbije jaren laten zien. Ik groeide op in Brugge en woon misschien nog maar 2,5 jaar in Kortrijk, maar ik voel me wel op en top Kortrijkzaan.”

Axel Ronse.
Axel Ronse.© JVGK

“Ik heb hier voordien een tijd gewerkt bij Unizo en heb sindsdien een sterke band met deze stad opgebouwd. Kortrijk is de meest dynamische stad van Vlaanderen, het is voor mij dan ook een eer en een uitdaging om kandidaat-burgemeester van N-VA te zijn”, besluit Axel Ronse, die voor N-VA in het Vlaams Parlement zetelt en zich daarin vooral met het thema ‘werken’ bezighoudt.

“Het is een eer en een uitdaging om kandidaat-burgemeester te zijn”

Kelly Detavernier.
Kelly Detavernier.© JVGK

Kelly Detavernier, de huidige schepen van Financiën, krijgt plaats twee en is de ‘kopvrouw’. “Ik zie dit als een pluim voor mijn werk van de afgelopen jaren, eerst als fractieleider in de gemeenteraad en de laatste twee jaar als schepen”, vertelt ze. “Ik werd onverwacht schepen, maar ik heb die kans met beide handen gegrepen. In elk geval heb ik er zin in om met onze sterke ploeg campagne te voeren.”

Rudolf Scherpereel.
Rudolf Scherpereel.© JVGK

“Onze slogan luidt: ‘Fier. Ferm. Fris. Fier staat voor identiteit”, legt Ronse uit. “De Kortrijkzanen zijn opnieuw fier op zichzelf, ze worden betrokken bij het beleid. Ook N-VA is fier op die betrokken Kortrijkzanen. We brengen daarnaast een fris programma met een frisse lijst en frisse kandidaten. Ferm, tot slot, kan je linken aan durf en drive. N-VA heeft daarmee het roer mee helpen omgooien. We willen ook vanaf 2019 het verschil maken en zo de stad verder laten groeien en laten evolueren.”

Nieuwe voorzitter

Omdat Axel Ronse lijsttrekker is, staat hij zijn mandaat van afdelingsvoorzitter af. Jorgen Deman (32), die secretaris is van zowel de afdeling als het arrondissementeel bestuur, neemt over. Hij werkte in het verleden al op het kabinet van de N-VA-schepenen, tot hij werd weggeplukt door de Izegemse burgemeester en het Vlaams Parlementslid Bert Maertens. Wie de rol van secretaris overneemt, is nog niet duidelijk.

Op zondag 28 januari is er de nieuwjaarsreceptie van N-VA Kortrijk in winterbar Vetur op Buda Beach en dan zal het afdelingsbestuur de andere topplaatsen bekendmaken. Duidelijk is wel dat voormalig Vlaams Belanger Maarten Seynaeve en huidig schepen van Sport An Vandersteene mee een belangrijke rol zullen spelen voor de Kortrijkse N-VA.