Arseen Bauwens trekt volgend jaar naar de kiezer met nieuwe partij: Maldegemse figuren

Redactie KW

In Maldegem zijn de traditionele partijen al enige tijd in stilte bezig met de voorbereiding van de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2018. Met de bekendmaking van de naam van haar lijsttrekker heeft CD&V Maldegem de politieke koorts nu al met enkele graden doen stijgen. En over eventuele nieuwkomers in de politieke arena is het laatste woord nog niet gezegd.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Kort nadat bekend raakte dat huidig burgemeester Marleen Van den Bussche en schepenen Geert De Roo en Frank Sierens bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen geen kandidaat meer zijn, verkoos het Maldegemse CD&V-bestuur – met een ruime 2/3 meerderheid – Vlaams parlementslid Valerie Taeldeman als nieuwe lijsttrekker. Valerie Taeldeman, die nu eerste schepen is, is ervan overtuigd dat ze zich ondanks het vertrek van drie kopstukken met een sterke lijst bij de kiezer zal aanbieden.

MAF

Arseen Bauwens, die bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen op de N-VA-lijst verkozen werd, zetelt al enkele jaren als onafhankelijk gemeenteraadslid. Hij zal op 14 oktober 2018 met een nieuwe lijst aan de verkiezingen deelnemen. “Ik trek naar de kiezer met een lijst van jonge en minder jonge kandidaten die zich nog niet bij een van de traditionele partijen hebben aangesloten”, kondigt Arseen Bauwens aan. Als het van hem afhangt, zal die nieuwe partij Maldegemse Figuren (MAF) heten. Een partij die zich – los van de nationale politiek – op Maldegem zal concentreren.

Comeback

Het Vlaams Belang, dat de legislatuur met twee raadsleden begon, zag die twee verkozenen nog voor het einde van deze bestuursperiode vertrekken. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 slaagde het VB er niet in om een zitje in de Maldegemse gemeenteraad te bemachtigen. “Hoewel we niet in de gemeenteraad zitten, blijven we de gemeentepolitiek op de voet volgen. Wij willen straks, vanaf 2018, het gemeentebeleid mee bepalen”, aldus Timothy De Groote, woordvoerder van Vlaams Belang Maldegem.

Bij Open VLD liet voorzitter Wim Swyngedouw al enige tijd geleden weten, dat hij in tegenstelling tot de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 geen lijsttrekker zal zijn. De mensen die nu voor Open VLD in de gemeenteraad zetelen, staan ook in 2018 op de lijst. De namen van de personen die de Open VLD-lijst willen trekken, liggen bij de voorzitter. Daar zal binnen de partij over worden beraadslaagd.

Nervositeit

Volgens Lieven Bauwens, voorzitter van N-VA Maldegem, lag de klemtoon binnen zijn partij tot op heden op het uitbouwen van de partijstructuur. Binnen het uitgebreid bestuur werd de vraag al gesteld wie politieke verantwoordelijkheid wil opnemen. Over de invulling van de naam op de lijst en over de lijsttrekker wordt later gesproken. Malik Weyns, voorzitter van Groen, wenste te benadrukken dat de samenstelling van de lijst, het programma en de naam van de lijsttrekker in overleg met de leden wordt bepaald. De geruchten dat er – behalve MAF – nóg een of mogelijk twee nieuwe partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen 2018 zullen deelnemen, doen de nervositeit in Maldegem alvast stijgen.

‘(