Ann Soete wil krachtiger campagne tegen illegaal downloaden van muziek

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

In het de commissie cultuur van het Vlaams Parlement wees ze cultuurminister Sven Gatz (Open VLD) op de ineenstuikende verkoop van muziekdragers. Ze vroeg hem hoe hij met dit gegeven zal omgaan in de specifieke beleidsaccenten die hij eerder al aankondigde voor de muzieksector.

Ann Soete (N-VA) haalde aan dat de omzet van de Belgische muziekmarkt in 2014 jaar met 19 % gedaald is ten opzichte van het jaar ervoor, de grootste achteruitgang ooit. Dit komt vooral door de sterk teruglopende verkoop van cd’s : die ging vorig jaar in ons land met maar liefst 27 % achteruit. “Dat heeft ook gevolgen voor de artiesten en voor de concertorganisatoren en muziekclubs. Als artiesten geen cd’s meer verkopen, vragen ze grotere uitkoopsommen om de dalende muziekverkoop te compenseren”, stelt Ann Soete.

“De hoop op compensatie van de terugloop in de verkoop had men vooral gevestigd op de inkomsten vanuit de digitale verkoop, maar ook die blijkt te dalen : er werden in 2014 10,6 procent minder albums en 15 procent minder single tracks gedownload”. Een wereldwijde trend overigens, die parallel loopt met de opkomst van streaming.

“De muzieksector vindt het daarom noodzakelijk dat de overheid een context creëert waarbij het niet meer dan normaal wordt gevonden om voor muziek te betalen. Het illegaal downloaden zou moeten worden bemoeilijkt en er zou aan bewustwording moeten worden gedaan tegen dat illegaal downloaden. Men vraagt ook ondersteunende initiatieven van de overheid, en de oprichting van een muziekfonds op Vlaams niveau.”

Campagne terug naar af

“Ik heb aan de sector, met name binnen het MuziekOverleg, al aangegeven dat ik steeds bereid ben om het gesprek met mijn bevoegde collega’s aan te gaan of aan te wakkeren”, antwoordde minister Gatz. “Ik heb hen gevraagd om op korte termijn de prioriteiten aan te geven, zodat we gericht kunnen werken aan oplossingen voor de meest dringende problemen. We zien elkaar al op 26 mei.”

“Een van de zaken die we alvast moeten blijven doen, is duidelijk maken dat muziek geen gratis aangelegenheid is. Er moeten mensen van leven. We hadden bijna een bescheiden, maar misschien wel doeltreffende campagne gelanceerd over het illegaal downloaden. Maar binnen de sector blijkt dat de muzikanten die het gezicht hadden moeten zijn, terugkrabbelden. Ze vinden het te paternaliserend ten aanzien van het publiek. Ik heb daar alle begrip voor, maar we zaten dicht bij een begin van een campagne. MuziekOverleg werkt nu aan een alternatief. Dat willen we samen met hen welwillend bekijken.”

“100 cd’s per jaar”

Groen-parlementslid Bart Caron, die de commissievergadering voorzat, haakte ook even in in het debat : “Er worden toch nog altijd cd’s gekocht, en u kan daar ook toe bijdragen. Ik koop nog meer dan honderd cd’s per jaar. Ik neem ze dan weliswaar op mijn computer op en gebruik ze op al mijn elektronische dragers, maar ik heb ze wel betaald…”

(JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier