“Als ik burgemeester van Zwevegem was, dan…”

Met een tentoonstelling werd het project 'Kindergemeenteraad' gelanceerd. © GJZ
Redactie KW

In november zal voor het eerst een kindergemeenteraad de eed afleggen voor de burgemeester. Nu reeds loopt een tentoonstelling in de bib met leuke werkjes, tekstjes en filmpjes van de hand van de kinderen over wat ze zoal zouden willen doen als ze burgemeester zouden zijn.

Komend schooljaar neemt de gemeente Zwevegem het initiatief om een kindergemeenteraad op te starten. “Het moet een permanent inspraakorgaan worden voor kinderen uit de lagere school.” “De kinderen kunnen advies geven aan het bestuur over het te voeren beleid in verband met items die gelinkt zijn aan hun leefwereld.”

Enkel adviseren

“Anders dan een gemeenteraad met volwassenen, kunnen kinderen geen beslissingen nemen. Een kindergemeenteraad kan enkel adviseren”, aldus Annelies Staelens van de Jeugddienst.

De kindergemeenteraad zal bestaan uit kinderen van het vijfde en het zesde leerjaar. “De kandidaten mogen twee weken voor de verkiezingen campagne voeren op school. Verder zullen de verkiezingen plaatsvinden in alle scholen van Zwevegem waar de derde graad van het lager onderwijs gevestigd is. Alle leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar mogen stemmen in de week van 15 oktober.”

De kindergemeenteraad zal voor het eerst samenkomen in november voor een eerste kennismaking. “Tijdens de eerste zitting leggen alle kinderraadsleden de eed af voor de burgemeester. Daarnaast wordt er ook een kinderburgemeester verkozen. De volgende zittingen van de kindergemeenteraadvinden plaats in de maand december, februari, april en juni. Tijdens de laatste zitting zal de werking geëvalueerd worden“, aldus Annelies.

De jeugdraad van Zwevegem stond naar aanloop van de gemeenteverkiezingen eens stil bij de effectieve inspraak van kinderen en jongeren uit Zwevegem. Daarom kwamen ze naar buiten met een inspraakactie genaamd ‘Als ik burgemeester was…’

“Er werd aan alle lagere scholen van Zwevegem gevraagd om met de leerlingen even de tijd te nemen en stil te staan bij deze vraag. Kinderen kregen de kans om na te denken wat zij zouden doen als ze burgemeester van Zwevegem zouden zijn. Wat zouden ze hier willen veranderen, toevoegen, …

Op de speelplaats van het RHIZO College stond enkele dagen een caravan. Jongeren konden er hun mening kwijt op 10 diverse vragen rond jeugdbeleid. Op deze manier konden we de meningen en ideeën van die jongeren verzamelen”, vertelt Nele Dejaeger van de Jeugdraad.

Tentoonstelling in Bib

De inspraakactie leidde ook tot heel wat leuke werkjes, tekstjes, filmpjes, … Deze stelt men nu tentoon in de bib. In oktober zal de tentoonstelling de gangen van het gemeentepunt opvrolijken.

(Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier