Aljosja uit ‘Blind Getrouwd’ komt op voor SP.A in Brugge

Aljosja Van der Straeten trouwde blind met Lieve Vanoverschelde. (Foto VTM)
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

De gloednieuwe Bruggeling én echtgenoot krijgt als onafhankelijk kandidaat de 19de plek. “Ik stap niet blind in de politiek.”

Aljosja Van der Straeten (29) maakte vorige week bekend dat hij zijn intrek heeft genomen in Brugge, bij zijn echtgenote Lieve Vanoverschelde die hij leerde kennen via het populaire VTM-programma ‘Blind Getrouwd’. Die timing was geen toeval, zo blijkt nu. De gloednieuwe Bruggeling maakte dinsdagmorgen bekend dat hij zal deelnemen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. Als onafhankelijk kandidaat zal hij de SP.A-lijst versterken vanop de 19de plek.

Bekendheid gebruiken

“Ik ben zelf naar burgemeester Renaat Landuyt toegestapt”, vertelt Aljosja Van der Straeten. “In het huidige klimaat is het zeer moeilijk om een progressief project te verdedigen en ik wil mijn steentje bijdragen. Als ik met mijn relatieve bekendheid iets kan betekenen voor jullie, dan wil ik dat zeker doen, zei ik tegen de burgemeester. De gesprekken mondden uiteindelijk uit op een plek op de lijst.”

“Ik wil geen wit konijn zijn die enkel op de lijst staat om stemmen te lokken en voor de rest niets wil betekenen. Als gewezen auditor bij lokale besturen weet ik hoe een stad werkt. In Opwijk was ik voorzitter van de lokale SP.A-afdeling. Veel stelde die titel wel niet voor. Mijn naam stond onderaan de uitnodiging van het mosselsouper, dat was het zowat. (lacht) Daardoor ben ik wel beslagen in de lokale politiek, heb ik zicht op wat lokaal besturen inhoudt. Ik stap dus niet blind in de politiek.”

Op korte termijn wil hij zich als Vlaams ambtenaar op het departement onderwijs toeleggen op de thema’s onderwijs en personeelsbeleid bij de stad.

Aljosja Van der Straeten was voorzitter van SP.A Opwijk. (GF)
Aljosja Van der Straeten was voorzitter van SP.A Opwijk. (GF)

Brugge is wel nieuw terrein voor hem. Van der Straeten is afkomstig uit het landelijke Opwijk (Vlaams-Brabant) en Gent. “Brugge kende ik vroeger enkel als ‘toerist’, zoals zovelen. Je ziet drie straten en je denkt dat je in een openluchtmuseum loopt. Maar eenmaal je er woont, besef je dat er wél veel te doen in. Deze zomer wil ik zo veel mogelijk Brugse evenementen meemaken en aanspreekbaar zijn voor de Bruggelingen. Ik hoop in eerste instantie van de mensen zelf te horen waar zij mogelijkheden voor de toekomst zien. De komende maanden wil ik me verder inwerken. Een van mijn hobby’s is quizzen. Ik zat in twee quizploegjes, misschien moet ik me hier een team zoeken. Of ik een freak ben? Is elke dag een halfuurtje of uurtje op Wikipedia zitten dat? Ja? Oei.” (lacht)

“Wat Lieve ervan vindt dat ik in de Brugse politiek stap? Ze heeft een dubbel gevoel. Na het ‘Blind Getrouwd’-avontuur had ze gehoopt dat we iets meer in de luwte zouden kunnen leven. Maanden na het einde van het programma worden we nog steeds worden we aangesproken en herkend, zoals vorig weekend op het Cactusfestival. Maar de reacties zijn enkel positief. De komende maanden zal ze me zeker voor de volle honderd procent steunen.”

Open blik

Federaal parlementslid Annick Lambrecht (SP.A) is trots op de nieuwe naam op de SP.A-lijst. “Als gloednieuwe Bruggeling kijkt hij met een open blik op onze stad. Dat kan een enorme troef zijn.”

Federaal parlementslid Annick Lambrecht stelde dinsdagmorgen de nieuwe kandidaat Aljosja Van der Straeten voor. (Foto ON)
Federaal parlementslid Annick Lambrecht stelde dinsdagmorgen de nieuwe kandidaat Aljosja Van der Straeten voor. (Foto ON)

Aljosja Van der Straeten is niet de enige onafhankelijke kandidaat op de Brugse SP.A-lijst. Eerder raakte al bekend dat ook Pascale Cockhuyt (coördinator vzw Wieder), Tania Folie (lerares), Florian De Leerssnyder (reclamemodel) en Katrien Delaender (sportmiddens) als onafhankelijken op de lijst van burgemeester Renaat Landuyt zullen staan.

Meteen reactie

De reacties op de keuze van Aljosja Van der Straeten voor de Brugse SP.A-lijst lieten niet lang op zich wachten. Björn De Windt van coalitiepartner CD&V reageerde meteen scherp: ‘Hij is het alleszins gewend een verbintenis aan te gaan zonder te weten met wie hij in zee gaat…’ Aljosja reageerde meteen. “Dat je iemand die zich voor de eerste keer lokaal engageert op de man aanvalt in plaats van hem gelukwenst, zegt meer over jou dan over mij hoor, Bjorn.”

Aljosja uit 'Blind Getrouwd' komt op voor SP.A in Brugge

(Olivier Neese)