“Afwachten wat Trump voor ons zal betekenen”

Pieter-Jan Breyne

In alle uithoeken van de VS zochten en vonden we West-Vlamingen, en we vroegen hen hoe het is om te leven onder president Trump. Ruben Van Raemdonck is 33 en afkomstig uit Zwevegem. Hij woont in Akron, Ohio.

Dit interview maakt deel uit van ons dossier ‘West-Vlamingen in alle staten over Trump’. Je leest alle interviews hier.

Sinds 2014 woont Ruben in Ohio, maar binnenkort verhuist hij naar Atlanta in Georgia. “Ik werk bij Bekaert als head of marketing, industrial and specialty steel wires voor Noord-Amerika. Tot nog toe is er niet echt iets veranderd in ons leven sinds Donald Trump president is. Amerikanen zijn gewend met heel veel verschillende nationaliteiten samen te werken en te leven. Onze huisbazin is geboren in Duitsland en haar ouders zijn van Kroatië. Rond haar vijfde kwam haar gezin naar de Verenigde Staten.”

Proteststem

“We voelen ons goed in Ohio en worden op dezelfde manier behandeld als Amerikanen. Soms horen ze m’n accent en vragen ze vanwaar ik afkomstig ben. Ik leef in een kleine stad en werk heel graag samen met mijn Amerikaanse collega’s: ze zijn vriendelijk, open en behulpzaam.”

Als buitenstaander zie je enkel het beeld dat de media schetsen. Vaak wordt op de contrasten gefocust en die werden bij de verkiezingen heel duidelijk, omdat er zoals gewoonlijk maar twee kandidaten waren: Hillary Clinton en Donald Trump. Amerikanen kiezen voor een kandidaat omdat ze enerzijds overtuigd republikein of democraat zijn en anderzijds een stem uitbrengen als protest tegen de andere kandidaat.”

Ene staat is de andere niet

“Wat ik vaak hoor is dat Amerikanen oppervlakkig zijn in vergelijking met Belgen. Amerika is echter een ‘samensmelting’ van verschillende staten, zoals onze provincies. Elke staat heeft zijn eigenheid. Je kan New York niet vergelijken met Ohio. België telt ongeveer evenveel inwoners als Ohio, maar is slechts zo groot als Lake Erie, een van de vijf Grote Meren, ten noorden van Ohio. Mensen hebben hier veel meer ruimte, tenzij je in een metropool als New York woont. Hier word je altijd begroet met ‘How are you’, zoals we in West-Vlaanderen zouden zeggen: ‘Oe ist’? Dit kan een algemene ‘hallo’ betekenen of een aanzet zijn voor een langer gesprek. Wanneer je Amerikanen beter leert kennen, leidt dit tot diepgaandere gesprekken. Hier in Ohio hebben we vrienden die de Amerikaanse nationaliteit hebben, maar afkomstig zijn uit India, China en de Dominicaanse Republiek. Dat multiculturele aspect spreekt ons enorm aan.”

“Met collega’s spreek ik niet over Trump, het ligt te gevoelig”

“Ik volg Trump niet op tv en lees ook zijn tweets niet, maar ik blijf up-to-date door Belgische en Amerikaanse kranten online te lezen. Trump en de politiek in het algemeen worden niet besproken op het werk of in de publieke sfeer. Dit wordt gemeden uit respect voor ieders opinie, aangezien sommige uitspraken gevoelig liggen bij collega’s en vrienden.”

Andere culturen

Trump zal een impact hebben op ons leven, omdat sommige van zijn beleidsdoelstellingen haaks staan op wat de Obama-administratie heeft ingevoerd. We zullen moeten afwachten wat er effectief wordt gerealiseerd en wat dit voor mijn familie zal betekenen. We zijn naar Amerika verhuisd voor Bekaert en mijn contract in de VS loopt nog voor een paar jaar. Ik blijf Belg en voel me niet méér Amerikaan omdat ik hier woon. Toch zijn

mijn partner en ik enorm aangetrokken door andere culturen en komen we graag in contact met andere leefwerelden.”