59 kandidaten voor ontwerp nieuw Sociaal Huis in Langemark, nu nog twee in de running

© Het sociaal huis wordt links aan het Kasteel aangebouwd. (Foto PCO)
Redactie KW

Het Sociaal Huis, aansluitend aan het gemeentehuis Het Kasteel in Langemark, zal ofwel eerder robuust van vorm zijn, ofwel net heel elegant.

De leden van het OCMW en de gemeenteraad van Langemark-Poelkapelle kregen dinsdagavond de twee overblijvende ontwerpen voorgeschoteld. Niet minder dan 59 kantoren, waaronder een aantal buitenlandse, hadden zich kandidaat gesteld voor de architectuurwedstrijd van een nieuw Sociaal Huis, aansluitend aan het Kasteel. De procedure werd geleid door ‘West-Vlaanderen in Vorm’. Uiteindelijk werden twee laureaten uit het Brusselse met een uiteenlopende visie weerhouden.

Minstens 1,5 miljoen euro

Het ontwerp van architect Tom Thys bouwt massief drie verdiepingen hoog met een luifel en een oppervlakte van 945 m². Het is een traditionele bouw, opgetrokken in baksteen en laat het Kasteel aan waarde inboeten. Op het gelijkvloers moeten de glas- en houtpartijen de openheid en de warmte van het onthaalgedeelte benadrukken.

Het concept van URA behoudt het Kasteel in zijn traditionele sterkte, maar bouwt evenwijdig aan de Kasteelstraat een modieus swingend gebouw van 750 m². Daardoor komt voor het gemeentehuis een geometrisch plein vrij van waaruit je kan kijken naar het Vijverpark. Het huis van twee verdiepingen wordt opgetrokken in vezelcementplaat.

Beide ontwerpen integreren het Sociaal Huis in een groen plan dat strekt van de spoorwegbedding tot aan het kerkplein. Het prijskaartje bedraagt voor URA 1,5 miljoen euro. Het plan van Thys overschrijdt net anderhalf miljoen, maar zonder de 21 procent btw. De terugval van het aantal parkeerplaatsen lijkt beperkt.

In de gemeenteraad van 22 april wordt de definitieve keuze gemaakt. Voor de oppositie ligt een aanbouw moeilijk, zo niet onmogelijk gezien het effect voor de omgeving.

(PCO)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier