1100 betogers vertrokken vanuit Roeselare

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

Meer dan 1100 werknemers vertrokken deze morgen vanuit Roeselare naar de betoging in Brussel. Er waren drie treinen nodig om iedereen tot ginder te krijgen. Ze komen in opstand tegen de besparingen van de nieuwe federale regering.


© STEFAAN BEEL

“Tot ons 67ste werken? Ronduit schandalig”, klonk het bij alle betogers die vanmorgen richting Brussel vertrokken aan het station van Roeselare. “Als we tot ons 67ste moeten werken, dan hebben we gewoon geen leven meer over. En maar hopen dat we niet doodvallen nog voor we op pensioen mogen”, klinkt het boos. Ook Frederik Delchambre, bediende bij EarthMinded Benelux, ziet het niet zitten om zoveel jaren langer te werken. “Ik begrijp dat we in een slechte tijd zitten en dat er iets moet gebeuren, maar ook dat heeft zijn grenzen.” De deelnemers verzamelen omstreeks 11 uur aan het Brusselse Noordstation, waar ze rond 12 uur in groep vertrekken naar het Zuidstation. Om 16 uur kan iedereen terug naar huis.

1100 betogers vertrokken vanuit Roeselare

Frederik Delchambre. (Foto SB)
© STEFAAN BEEL

Herman Declerck van het ABVV is duidelijk: “de betoging is een noodzaak. Alle besparingen van de regering-Michel zijn ten nadele van de werknemers. Ze zeggen dat iedereen zijn steentje moet bijdragen, maar toch komt het enkel op onze schouders terecht.” Herman wil doorgaan tot er iets verandert. “Die ene betoging gaat niets uithalen, maar als we het land een paar keer kunnen plat leggen, dan moeten ze wel luisteren. We gaan door tot er maatregelen komen. We zijn héél boos.” Het pensioen van Herman werd al uitgesteld. “Eerst mocht ik op pensioen aan 58-jarige leeftijd, maar dat werd uitgesteld naar 60. Nu willen ze het nog verder vooruitschuiven, dat is heel frustrerend.”

1100 betogers vertrokken vanuit Roeselare

Herman Declerck en collega’s. (Foto SB)
© STEFAAN BEEL

Een 160-tal werknemers van busfabrikant VDL uit Beveren vertrekken gezamenlijk richting Brussel. “De sfeer zit er al goed in”, klinkt het. “Betogen is zinvol, want veel mensen zijn het oneens met de besparingsmaatregelen. Bij ons op de werkvloer leeft dat enorm, er wordt over niets anders meer gepraat”, meent Chris Capelle van VDL. “Het gaat niet enkel over de hoge pensioenleeftijd, maar ook over het feit dat het voor jongeren moeilijker zal worden om aan een job te geraken. We hopen toch enig verschil te kunnen maken met deze betoging.”

1100 betogers vertrokken vanuit Roeselare

Werknemers VDL Roeselare. (Foto SB)
© STEFAAN BEEL

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier