Politiecommisaris Jean-Marie Samyn van zone Midow gaat met pensioen

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Na een politieloopbaan van zowat vier decennia breekt voor Jean-Marie Samyn (58) een nieuw tijdperk aan. Tijd voor een blik in de achteruitkijkspiegel. “De eerste tien jaar van mijn carrière, toen ik in het Brusselse werkte, heb ik veel verhakkelde lichamen en doden gezien.”

“Ik zeg je: wat we tussen 1975 en 1985 allemaal meemaakten in en rond de hoofdstad, dat zwaar banditisme kennen we niet meer. Er waren de aanslagen van de CCC, de gewelddadige overvallen van de Bende van Nijvel en Patrick Haemers, de dodelijke raids op geldtransporten… Ik zie me nog als jonge agent op het dak van de Delhaize op de uitkijk liggen, oorlogswapens in de hand.”

Op 1 oktober 2001, toen de politiediensten van Meulebeke, Ingelmunster, Dentergem, Oostrozebeke en Wielsbeke de krachten bundelden als Midowzone, werd Jean-Marie Samyn directeur operaties. “Daar kwamen de taken van verkeerscoördinator en woordvoerder bovenop. Tot een jaar of vier geleden nam ik zelf de leiding over speciale acties, voornamelijk alcoholcontroles. Midow staat bekend voor zijn vele blauw op straat. Het is geen toeval dat we van de zes zones in het gerechtelijk arrondissement Kortrijk het minste aantal diefstallen tellen. Er zijn mensen die zeggen dat het je amper lukt om van het ene uiteinde van de zone naar het andere te rijden zonder een van onze combi’s tegen te komen. We mogen daar best trots op zijn.”

(TVW)

Het volledige interview lees je in de Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Tielt van vrijdag 13 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier