Politie zone Vlas wil snel naar ruimer gebouw

Redactie KW

De politie van de zone Vlas, voor Kuurne, Lendelede en Kortrijk, hoopt tegen het einde van het jaar een aantal diensten te kunnen verhuizen naar een nieuw gebouw in Kortrijk. Nu kampt de politie met een gebrek aan plaats. In het commissariaat werken nu al dubbel zoveel mensen als oorspronkelijk bedoeld. Alle diensten zouden over een vijftal jaar verhuizen naar een nieuwbouw, maar of het is nog niet zeker of dat plan kan doorgaan.

Het gebouw in de Oude Vestingstraat werd in 1963 in gebruik genomen door een honderdtal politiemensen. Bijna 50 jaar later is dat aantal zo goed als verdubbeld.

“Alle beschikbare plaats is ingenomen,” zegt korpschef Stefaan Eeckhout. “Tot en met de feestzaal, iedereen zit op mekaars lip.”

Het secretariaat van de afdeling recherche bevindt zich op de gang. Wie even moet wachten, kan terecht in een geïmproviseerde wachtzaal. Waar er nog wat ruimte is, worden noodgedwongen extra bureaus gebouwd. De polyvalente zaal is nog maar een schim van wat ze ooit was, drie vierde van de ruimte doet nu dienst als kleedkamer.

“Op lange termijn blijven we uitkijken naar onze nieuwbouw op Kortrijk Weide. Maar op korte termijn moeten wij een tussenoplossing zoeken, want dat is niet meer mogelijk om nog vijf jaar in deze omstandigheden te werken, dus zijn wij op zoek naar een extra gebouw om bij te huren.”

Of de nieuwbouw kan doorgaan is nog niet zeker. Er zijn problemen door grondvervuiling. In elk geval wil de politie tegen begin volgend jaar tijdelijk een aantal diensten verhuizen.

“Wij zijn bezig met een aantal gebouwen te prospecteren. Dat dossier is vergevorderd in de hoop het volgende week te kunnen brengen in het politiecollege en in de politieraad volgende maand.”

In de nieuwbouw zou ook de federale politie komen, goed voor in totaal een 500-tal mensen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier