Politie zet meer patrouilles in na inbrakengolf

Redactie KW

Na de recente golf van inbraken in handelszaken in Midden- en Zuid West-Vlaanderen zal de politie meer patrouilles inzetten. Ook Unizo stelt een aantal maatregelen voor om de inbrakengolf in te dijken.

Het voorbije jaar zijn er in het arrondissement Kortrijk 100 inbraken meer gepleegd dan vorig jaar. Nu staat de teller al op 457. Vorige week nog werd de eigenaar van een computerwinkel in Roeselare het slachtoffer van een drieste inbrekersbende. Hun actie werd toen vastgelegd op een beveiligingscamera.

Preventie en vervolging

“Unizo legt vooral de focus op preventie en betere vervolging, met oog voor de juiste strafmaat en gerichte strafuitvoering”, aldus Katleen Cardoen (adviseur veiligheid) en Manu De Meester (regiodirecteur Unizo Midden West-Vlaanderen). In de regio stelt Unizo zes actiepunten voorop. Het gaat onder meer over een betere promotie van de samenwerking met technopreventieadviseurs van de politezones met als doel zelfstandige handelaars duidelijk te informeren rond doeltreffende veiligheidsmaatregelen.

Verder wil Unizo ook in de gemeenten van de Riho-zone (Roeselare, Izegem, Hooglede) de gesprekken opstarten voor de invoering van een Buurtinformatienetwerk (BIN), zoals in andere regio’s in onze provincie. “We zijn tevens voorstander van het opnemen van winkeldiefstallen in de gemeentelijke administratieve sancties, zoals in Brussel en Elsene”, klinkt het bij Unizo Midden West-Vlaanderen.

‘Probeer zelf niet in te grijpen’

Ook de politie hamert op preventie. “Zoals het plaatsen van een rolluik achter de etalage, extra glas of een nog betere alarminstallatie. Een andere tip is om zo weinig mogelijk materiaal in de winkel zelf te stockeren. Als men er – ondanks alle preventieve maatregelen – toch in slaagt om de winkel te betreden, raden we de winkeliers aan om niet zelf te proberen ingrijpen. Het is dan beter om zich te focussen op de registratie van het aantal gangsters, de voertuigen waarmee men zich verplaatst, de taal die men spreekt,… Dat is bijzonder interessante informatie voor politiediensten, die nodig is om de gangsters op te sporen”, geeft politiecommissaris Rudy Cracco nog mee.

(LVA-KV-AD)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, vanavond uitgebreid op WTV vanaf 18u00

Politie zet meer patrouilles in na inbrakengolf

Bekijk hier de reportage

Politie zet meer patrouilles in na inbrakengolf

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier