Politie zet een punt achter blokrijden richting kust

Redactie KW

“De elektronische verkeersborden hebben die taak overgenomen”, klinkt het woensdag in Het Nieuwsblad.

Jarenlang reed de gemotoriseerde politie vanaf Affligem de E40 op om de hele verkeersstroom met verminderde snelheid richting zee te begeleiden. Dat moest vermijden dat alle auto’s constant moesten optrekken en weer afremmen, want dat ‘harmonica-effect’ veroorzaakt files en ongevallen. “Dat blokrijden is iets wat we al sinds 1990 deden”, zegt Michel Van Butseele, hoofdcommissaris van de Oost-Vlaamse Wegpolitie. “Maar we zijn er sinds deze zomer mee gestopt. Definitief.”

Dynamische verkeersborden

De taak van de wegpolitie is overgenomen door de dynamische verkeersborden die sinds vorig jaar op de E40 richting kust staan tussen Wetteren en Drongen. “Op drukke zomerdagen wordt de toegelaten snelheid over dat traject aangepast, naar bijvoorbeeld 50 of 70 kilometer per uur”, zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

Motoren langs de weg

Dat er geen agenten meer voor het verkeer moeten uit rijden, betekent niet dat er minder personeel wordt ingezet, zegt hoofdcommissaris Van Butseele nog. “Onze agenten op de motor staan nu langs de kant van de weg, zodat ze snel kunnen ingrijpen als er bijvoorbeeld een ongeval gebeurt of een wagen motorpech heeft.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier