“Politie wordt goedkoper”, zegt afscheidsnemend voorzitter Van Hamme van de politievakbond

Redactie KW

Bruggeling Philip Van Hamme gaan met pensioen en neemt afscheid van de NSVP, de grootste onafhankelijke politievakbond. Volgens de vakbondsleider wordt de lokale politie de komende jaren goedkoper voor de gemeenten. ,,Omdat mensen met dure overgangsregelingen geleidelijik uit het korps verdwijnen en met pensioen gaan.”

Na negen jaar voorzitterschap houdt Philip Van Hamme het voor bekeken. Hij wordt opgevolgd door de Mechelse jurist Gert Cockx. In een gesprek met Krant van West-Vlaanderen zegt Philip Van Hamme over het gekibbel over en geknabbel aan politiebudgetten:

“De politie wordt goedkoper. Mensen met een dure overgangsregeling na de politiehervorming gaan met pensioen en worden vervangen door jonge agenten die stukken goedkoper zijn..”

Volgens de vakbondsleider moet het aantal politiezones drastisch verminderen om de kwaliteit van het politiewerk en de efficiëntie ervan te verzekeren. Wie of wat houdt die fusies tegen?

“Hoe minder politiezones, hoe minder mensen kunnen zetelen in een politieraad, hoe minder zitpenningen er kunnen worden ontvangen.”

Samenwerking tussen politie en justitie is niet vanzelfsprekend. Daar komt voorlopig geen verandering in, meent Philip Van Hamme.

“Grondige wijzigingen – wat heeft minister De Clerck van Justitie uiteindelijk al gerealiseerd van al wat hij heeft aangekondigd? – zullen pas kunnen als de huidige ‘hermelijn-generatie’ van magistraten met pensioen is”.

Meer in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 1 april 2011.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier