Politie start ontruiming Lappersfortbos in Brugge UPDATE

Redactie KW

Een grote groep politiemensen is donderdag om 8 uur gestart met de ontruiming van het bezette deel van het Lappersfortbos in Brugge. Een gespecialiseerde firma is intussen in opdracht van de grondeigenaar begonnen met het rooien van de bomen. De actievoerders geven zich niet gewonnen. Speciale eenheden van de federale politie moeten hen uit de bomen halen. Er zouden een twintigtal bezetters in het bos zitten. Ze roepen regelmatig hun frustratie uit.

Volgens de bezetters is een zestal actievoerders opgepakt. De
politie zegt ditmaal veel beter voorbereid te zijn op de actie. De aanpak is ook anders. Er worden momenteel bomen gerooid terwijl er nog bezetters aanwezig zijn. De zichtbaarheid in het bos is in dit seizoen ook groter. De media worden op afstand gehouden, maar mochten donderdagmorgen toch even kort het bos bezoeken.

Het Lappersfortbos is een symbooldossier geworden in de strijd voor de zonevreemde bossen in Vlaanderen en erbuiten. Het bos langs het Kanaal Gent-Brugge is 17 hectare groot. Milieuactivisten willen dat het bos in zijn geheel wordt behouden. Ruimtelijk is het deels ingekleurd als industriegebied, KMO-zone en parkgebied. Het bos werd voor het eerst bezet tussen juli 2001 en 14 oktober 2002. Na deze bezetting kocht de Vlaamse overheid een deel van het bos.

Half september 2008 startte een nieuwe bezetting. Actievoerders
wilden daarmee verhinderen dat de eigenaar zijn plannen kon uitvoeren. Even was een compromis tussen bezetters en eigenaar in de maak. De eigenaar ging met de bezetters mee op zoek naar een compensatie voor de bedreigde bomen. De bezetters zouden op 30 november 2009 het bos spontaan verlaten, maar enkelen onder hen gingen niet akkoord met het compromis en startten op 20 november 2009 een nieuwe bezetting. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier