Politie richt acties op zwaar vervoer

Redactie KW

Nog tot 20 september 2009 zullen, onder impuls van gouverneur Breyne, zowel de federale als de lokale politiediensten in West-Vlaanderen hun acties op bepaalde tijdstippen richten op het zwaar vervoer. Met de acties willen de politiediensten enerzijds beroepschauffeurs sensibiliseren over het voorkomen van ongevallen en anderzijds controleren op het respecteren van de rij- en rusttijden.

Een ongeval met een vrachtwagen heeft meestal ernstige gevolgen. In 2007 waren er in West-Vlaanderen 337 ongevallen met vrachtwagens, daarbij kwamen 21 mensen om en werden er 67 zwaargewond. In de eerste helft van 2008 waren er 155 ongevallen met 10 dodelijke slachtoffers en 26 zwaargewonden. Daarbij liggen vaak onvoldoende afstand houden, verzwakte aandacht, vermoeidheid, ladingverlies of de combinatie snelheid-overbelading aan de basis.

Een veiligheidsbewuste chauffeur is in orde met zijn boordpapieren, respecteert de rij- en rusttijden en stelt zijn lading in orde. Ook de bedrijfsleider kan aan de veiligheid meewerken door een haalbaar rittenschema op te stellen, een veilig traject te bepalen (vb. dorpskernen te vermijden), toe te zien op het naleven van de wettelijke bepalingen zoals voldoende schijven voorzien en instaan voor de juiste werking van de tachograaf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier