“Politie kost ons meer dan OCMW” (Izegems schepen Frank Duhamel)

Redactie KW

De dienstjaarrekening 2010 leidde op de gemeenteraad in Izegem tot de gebruikelijke meningsverschillen over belastingsdruk. Vooral de uitdrukking van schepen Duhamel dat het OCMW aan Izegem minder kost dan de politie, leidde daarna tot discussie.

Op de gemeenteraad van maandag 29 mei kwam de dienstjaarrekening 2010 voor. Schepen van Financiën Frank Duhamel schotelde een rekening van een financieel gezond Izegem voor. Aan de hand van tien stellingen probeerde hij aan te tonen dat het goed leven is in Izegem.

Hij gooide even de knuppel in het hoenderhok toen hij stelde dat de politiebijdrage meer kost aan de stad dan de OCMW-dotatie. “Het is niet normaal dat het geheel van sociale voorzieningen minder kost dan hetgeen we betalen aan veiligheid,” klonk het bij de schepen. “Er heerst in dat gedeelte van het Businesspark niet bepaald een vorm van spaarzaamheid,” ging hij verder verwijzend naar de uitgaven van politiezone.

Er wordt ook veel geïnvesteerd in Izegem, dat leidt ook tot een vrij grote schuldenlast. “Slechts 16 procent van de uitgaven gaat naar aflossing van de schulden. Dat is minder dan een modaal gezin.”

Er werd ook nog eens verwezen naar het Gemeentefonds, waarover iedereen het eens is dat Izegem niet gehonoreerd wordt voor de centrumfunctie die het vervult.

Schuldenberg

Noël Vansteeland (Open VLD) feliciteerde de stadsontvanger en diens diensten, maar kon zich niet vinden in alle tien – door de schepen voorgestelde – stellingen en pikte er een voorbeeldje uit. “De Leest biedt diensten aan die concurrreren met de handelaars. Je haar laten kappen aan zes euro, dat is te weinig,” wees hij op de oneerlijke concurrentie, die ook belastingsgeld kost.

Filip Motte (N-VA) had het over de financiële meevallers. “Winst Etiz, meer inkomsten door belastingen,…” Bij uitgaven beperkte meerkosten voor personeel en OCMW-bijdrage die naar beneden gaat. Proficiat daarvoor.” De schuldenberg wordt echter stilaan een ‘col buiten categorie’ van meer dan 45 miljoen euro.”

Filip Buyse (Vlaams Belang) had het over de tegenstelling OCMW en politie. “Je vergeet er bij te vertellen dat alle reserves de jongste jaren werden opgebruikt bij het OCMW en dat de komende jaren de dotatie ongetwijfeld weer de hoogte in zal gaan. De politie viseren is toch wat vreemd, gezien jullie toch in de politieraad zetelen, daar controle kunnen uitoefenen en zelfs mee beslissen.”

Geert Bourgeois (N-VA) had het slotwoord. “De politiezone RIHO heeft een teveel aan administratief personeel. Iedereen weet dat de politieverloning in België – na de politiehervorming – een van de grootste, zoniet de grootste is van Europa. Ik heb ook de indruk dat het daar minder middelen kan.”

(WVS)

Lees meer in de Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode Izegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier