Politie Brugge waarschuwt voor listen en smoezen bij inbraken

Redactie KW

In één week tijd vonden in Brugge 18 woninginbraken of pogingen plaats.

“Ditmaal zijn zij niet geconcentreerd in één of twee deelgemeenten maar verspreid over het hele grondgebied van de stad”, zegt korpchef Dirk Van Nuffel. “Nu worden vooral ramen achteraan de woning ingegooid. De inbrekers richten zich vooral op de badkamer op zoek naar juwelen en laten de rest van de woning dikwijls ongemoeid”.

“Het gaat vrijwel zeker opnieuw om activiteiten van één of meer rondtrekkende dadergroepen. Uit de aangiften en de eerste vaststellingen van de Brugse politie blijkt opnieuw dat de inbraken in de vooravond plaatsvinden en de inbrekers er zich eerst van vergewissen of de bewoners thuis zijn”, zegt Van Nuffel.

Voorwendselen

Daarbij letten de dieven niet enkel op brandend licht in de woning, maar bellen ze aan met een smoes. Onder het voorwendsel doofstom te zijn bedelen zij om geld. In andere gevallen wordt geprobeerd een houten beeldje aan de prijs van 15 euro aan de man te brengen. Zij lopen vaak hals over kop weg als na het aanbellen wordt open gedaan. Het gaat dus hoogstwaarschijnlijk om de daders of hun verkenners.

Alertheid

De lokale politie roept de bevolking op haar onmiddellijk te waarschuwen via het noodnummer 101 indien zij getuige is van zo’n feiten of verdachte personen in de buurt opmerkt. De Brugse politie zelf zet in elk geval de volgende 10 dagen opnieuw geüniformeerde en anonieme extra-patrouilles in. “De strijd tegen de veel te talrijke inbraken kan maar succesvol zijn wanneer de politie en alerte burgers goed samenwerken”, besluit de korpschef.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier