Politie blijft scherp toezien op Vis- en Kiekenmarkt

Redactie KW

Ook al is het er de jongste jaren een stuk rustiger geworden dan vroeger, toch blijft de lokale politie streng toezien op de uitgangsbuurt aan de Vis- en Kiekenmarkt. Elke weekend wordt er 32 manuren toezicht voorzien. Ondertussen onderhandelde burgemeester Dehaene ook met de uitbaters van de diverse horecazaken in de buurt om vrijwillig tot een overeenkomst van sluitingsuur te komen. En de cafébazen hebben er wel oor naar om om 5 uur de deuren te sluiten.

Sinds 2005 al werden allerhande initiatieven genomen om het aantal vechtpartijen en ordeverstoringen in de buurt te doen dalen. Zo werden er in 2006 op deze beide markten bewakingscamera’s geplaatst en deze misten hun effect niet. „Soms is er nog eens een tijdelijke opleving van het geweld, wat dan meestal gelinkt is aan een of andere bende die er problemen komt maken”, aldus burgemeester Luc Dehaene. „Maar van zodra wij erin slagen van deze onruststokers op te pakken, normaliseert zich dat weer. Het grootste probleem dat wij er op vandaag kennen is het vandalisme, en de ervaring leert ons dat deze feiten nogal eens in de laatste uren van de nacht gebeuren”.

„Vandaar het voorstel dat eigenlijk kwam van de cafébazen zelf, om allemaal samen om 5 uur de deuren te sluiten, ook al omdat het qua omzet dan vaak al de moeite niet meer loont om nog langer open te houden. Ik vind dit wel een goed voorstel en heb hen gevraagd dat ze dit onder elkaar verder zouden bespreken en concretiseren. Ik wacht nu nog op hun antwoord. Als dit vrijwillig sluitingsuur wordt aangenomen, zullen wij als stadsbestuur allicht ook een tikje soepeler kunnen zijn in het terrasreglement, dat nu bepaalt dat de terrassen om één uur dicht moeten zijn. Maar op superhete dagen is dat niet haalbaar en blijven de mensen, zelfs na sluiting van het terras, toch verder buiten staan”, besluit burgemeester Dehaene, die wel onderstreept dat er van de invoering van een algemeen sluitingsuur, dat dan zou moeten gelden voor het hele Ieperse grondgebied, geen sprake kan zijn.

Patrouilles te voet en met de wagen

Niettemin zal de politie manifest aanwezig blijven in deze uitgangsbuurt, zeker in het weekend : in de nacht van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag zullen elke week twee inspecteurs tussen 22 en 6 uur in de buurt patrouilleren, met de wagen of te voet. Via de patrouilleverslagen zal de situatie in de buurt heel nauwkeurig worden opgevolgd en geëvalueerd. (JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier