Politicoloog Herwig Reynaert analyseert resultaten

Redactie KW

Volgens politicoloog Herwig Reynaert was 13 juni een historische dag. “De N-VA is de absolute winnaar, en dat heeft de partij niet alleen te danken aan De Wever, maar ook aan Bourgeois, die in 2001 de partij heeft opgericht. De lijst was in West-Vlaanderen misschien niet zo sterk, maar aan de andere kant heeft N-VA zo de kans gegrepen om een aantal nieuwe mensen te lanceren.”

CD&V

“Yves Leterme haalde in West-Vlaanderen een goede persoonlijke score maar als je het resultaat van CD&V in heel Vlaanderen bekijkt, moet je toegeven dat de partij het veel minder heeft gedaan.” Leterme wordt volgens Reynaert zo goed als zeker minister in de nieuwe regering.

Sp.a

“Het resultaat van sp.a is ook verre van fantastisch. Zelfs in Oostende is het verre van goed. Bij de vorige verkiezingen kregen de socialisten rake klappen en nu gaan ze nog eens licht achteruit.” In West-Vlaanderen rijft de sp.a wel één extra zetel binnen.

Vlaams Belang

“Vlaams Belang heeft een pandoering van jewelste gekregen. Peter Logghe had de ondankbare taak van Frank Vanhecke op te volgen, maar hij heeft het niet kunnen waarmaken.”

LDD

“Het is nu wel duidelijk geworden dat LDD een eenmanspartij is. Dedecker zelf geeft voorlopig niet op, maar de partij zal het heel moeilijk hebben. Mogelijk zullen een aantal afdelingen bij de gemeenteraadsverkiezingen onder een andere naam naar de kiezer trekken.”

Open VLD

“Open VLD heeft de stekker uit de regering getrokken, en draagt daar nu de gevolgen van. Van Quickenborne houdt wel stand in West-Vlaanderen.”

(BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier