Politici duiken in de zee om kwaliteit zeewater te onderstrepen

Redactie KW

Woensdagavond dolden Johan Verstreken (CD&V), Jacques Deroo (SP.A), Johan Seynhaeve, Johan Demuyt en Hilde Veulemans (allen CD&V) in de branding om aan te tonen dat het Belgische kustwater volledig veilig is.

Dinsdag pakten diverse media uit met het bericht dat slechts 15% van de Vlaamse stranden de nieuwe Europese normen zullen halen. De VMM weerlegt dat: „Er wordt ten onrechte van uitgegaan dat de huidige streefwaarden dezelfde zijn als de normen die in de nieuwe Europese zwemwaterrichtlijn zijn opgenomen”, zegt de VMM. „Wij deden een eerste voorzichtige toetsing van de oude resultaten aan de nieuwe parameters. Daaruit blijkt dat op 40 badzones er drie badzones (7,5%) kwetsbaar zouden zijn, 12 (30 %) een aanvaardbare kwaliteit zouden hebben en 25 zones (62.5%) een goede en uitstekende kwaliteit zouden halen.”

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) relativeert de berichten over de slechte kwaliteit van het strandwater aan onze kust. „Volgens een eerste voorzichtige toetsing van de oude resultaten aan de nieuwe parameters zouden slechts 3 van de 40 badzones kwetsbaar zijn.”

„Het zijn echter niet deze drie badzones die volgens de nieuwe normen kwetsbaar zouden zijn”, aldus VMM-woordvoerster Mie Van den Kerchhove. „Wij kunnen nog niet bekendmaken welke drie het wel zijn omdat het nog slechts over een eerste, theoretische vergelijking gaat. Deze zomer volgt een diepgaander analyse.” (HH)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht) van 19 juni 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier