Politica Mercedes Van Volcem uit Brugge schrijft boek

Redactie KW

Blond zijn heeft me parten gespeeld. En ook: ik heb er serieus aan getwijfeld om me kandidaat te stellen voor Brugge, zonder mijn partij. Het zijn enkele opmerkelijke uitspraken die Brugs schepen en OpenVLD-lijsttrekker Mercedes Van Volcem doet in een boek dat ze schreef. De weg naar het stadhuis, heet het. Waarmee de politica nog maar eens duidt wat haar uiteindelijke ambitie is: burgemeester worden.

Een kat, een Xantippe, het paard van Troje. Het zijn maar enkele minder fraaie benamingen, die politieke tegenstanders van Mercedes Van Volcem in de mond nemen. Zelf zegt ze nog altijd niet te begrijpen vanwaar die titels komen. “Ik ben na achttien jaar samenwerking van SP.a en CD&V opeens in de coalitie gekomen. Ik moet wel zeggen dat burgemeester Moenaert dacht: ik heb de OpenVLD erbij genomen, en dus moet ik hem dankbaar zijn, en geen mening hebben. En SP.a dacht telkens als ik een opmerking had, dat ik de slechtste leerling van de klas was. Ik heb m’n stijl moeten aanpassen, in die zin dat ik openlijke discussies en meningen, op den duur niet meer in het college zei, maar op andere momenten besprak.”

Waarschuwing voor te links beleid

In haar boek is de liberale schepen niet echt vriendelijk voor haar collega’s. Enkel burgemeester Patrick Moenaert krijgt een pluim. Ze waarschuwt ook voor een terugkeer naar wat ze een links beleid noemt. “Brugge is een welvarende stad, en het is goed dat die niet alleen vanuit socialistisch oogpunt wordt bestuurd. Ik denk dat wij, met onze input, waarbij we de focus leggen op welvaart voor de toekomstige generaties, dat dat minstens even belangrijk is.”

Naast een analyse van het bestuur, somt Van Volcem in het boek ook op wat haar visie voor de komende bestuursperiode is. Een groot stadspark voor het station, terrassen het hele jaar door, kleinere bussen en betaalbaar wonen.

Het boek ‘De weg naar het stadhuis’ van Mercedes Van Volcem is uitgegeven bij Uitgeverij Zorro, en is te koop in de boekhandel.

Politica Mercedes Van Volcem uit Brugge schrijft boek

Bekijk hier de reportage

(BS/MD)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier