Pol Hauspie spreekt voor het eerst en stelt boek voor

Redactie KW

Pol Hauspie, gewezen topman van het Ieperse taaltechnologiebedrijf Lernout & Hauspie, heeft zijn boek voorgesteld. Tien jaar lang zweeg hij voor alle camera’s en microfoons maar nu spreekt hij voor het eerst, na zijn recente veroordeling voor fraude. ‘Priester Muzikant Piloot’, zo heet het boek, brengt het verhaal van de val van zijn bedrijf en vooral de lessen die hij daaruit trekt. De titel verwijst naar wat Hauspie wou worden, toen hij klein was.

Opvallend eerlijk en heel kritisch voor zichzelf. Pol Hauspie geeft zijn eigen fouten toe in het boek. Ongebreidelde hebzucht en de drang naar aanzien liggen aan de basis van de ondergang van L&H. “We hebben effectief de pure intentie om veel te doen voor de streek, maar dat is gaande weg verwaterd door de honger naar nog meer aanzien en nog meer lof. En op den duur denk je dat alles wat je doet eigenlijk een zege is van alles en iedereen. Het kan goed zijn om bewierookt te worden maar op den duur, als dit te veel gebeurt, dan geloof je zelf in die verhalen en dan loopt het verkeerd”, zegt Pol Hauspie.

Schuld

Door de fraude verloren duizenden kleine aandeelhouders hun geld. Zij blijven achter met een financiële kater. “Het enige probleem is dat zo veel mensen ongewild de gevolgen hebben moeten meedragen. Dit kruis en schuld meedragen is soms wel lastig”, vertelt Pol Hauspie.

Depressie

In het boek vertelt Hauspie over de zware depressie die hij overwon. Nu legt hij zich neer bij de celstraf. In tegenstelling tot Jo Lernout, die naar cassatie trekt. “Ik ga geen oordeel vellen over Jo en geen commentaar geven. In die modderput daal ik niet af. Ik heb nog heel veel vriendschapsgevoelens voor de Jo. Jo is altijd mijn maat geweest en ik voel dat nog altijd zo aan. Ongeacht of hij andere keuzes heeft genomen in zijn leven. Dat is Jo zijn beslissing en niet de mijne”, klinkt het.

Happiness Web

Pol Hauspie blijft in ons land wonen en wil voortaan mensen helpen via zijn Happiness Web, een internetforum waarop mensen kennis en ervaring kunnen uitwisselen. Het boek “Priester Muzikant Piloot” is uitgegeven bij Pelckmans.

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur en stipt om 22 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier