Plugstreet 14-18 experience onder ruime belangstelling geopend

Redactie KW

In een nokvolle feesttent met haast duizend aanwezigen werd deze namiddag het nieuwe oorlogs-interpretatiecentrum Plugstreet 14-18 experience geopend.

Naast Waals minister-president Rudy Demotte waren er nog heel wat hoge gasten die het spreekgestoelte beklommen, waaronder commissaris-generaal voor de herdenking van de eerste wereldoorlog in België Paul Breyne. Hij vertelde welk belang hij als oud-burgemeester van Ieper en oud-gouverneur van West-Vlaanderen altijd heeft gehecht aan Ploegsteert als ankerpunt in de gebeurtenissen tijdens de eerste wereldoorlog. Hij feliciteerde het stadsbestuur van Komen-Waasten met het project : “Het heeft alle troeven om een volwaardige zuidelijke toegangspoort te worden tot de Flanders Fields”. Hij had ook nog een interessante suggestie : “Hier vlak naast liggen nog de ruïnes van het Huttebergkasteel, zowat de enige oorlogsruïnes die er nog zijn. Deze meenemen in dit project zou een enorme meerwaarde zijn, temeer daar je vanop de Hutteberg een fantastisch uitzicht hebt op het oorlogsgebied van destijds”.

Een bijzonder moment tijdens de openingsplechtigheid was toen ook de Duitse ambassadeur Eckart Cuntz op het podium werd geroepen. Hij was heel geëmotioneerd en kreeg zijn toespraak nauwelijks over de lippen. Voortdurend herhaalde hij hoe dankbaar hij was dat hij als Duitser hier ook het woord mocht voeren, en hij riep op tot vrede. “Oorlog komt nooit vanzelf, maar ook vrede niet. Daar moeten we keihard voor werken”.

Plugstreet 14-18 Experience is gevestigd aan het Britse Memoriaal in de Mesenstraat in Ploegsteert. Op zondag 10 en maandag 11 november zijn er gratis opendeurdagen, daarna betaal je 5 euro toegang.

(JRE)

Meer in Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier