Plots overleden r&b-hype Child Of Lov werd geboren in Lendelede en was het neefje van Jean-Pierre Coopman

Redactie KW

Martijn Teerlinck ofte The Child Of Lov, die volgens veel muziekcritici één van de beste debuutalbums van 2013 uitbracht, is op 26-jarige leeftijd in Nederland overleden na verwikkelingen tijdens een medische ingreep. Frappant: de rijzende ster aan het muziekfirmament had zijn roots in West-Vlaanderen.

De man, die schuil ging achter de artiestennaam Cole Williams en de wereldwijde muziekpers ook lang liet geloven dat dat zijn echte naam was, had al jaren een erg wankele gezondheid. Toen hij recent geopereerd werd aan de aorta, ontstonden complicaties. Martijn overleefde de operatie niet. Al van bij zijn geboorte leed Teerlinck aan een hartaandoening. “Dit was een jonge kerel, die zijn hele leven leefde in de schaduw van de dood. Vanaf het moment dat ik hem twee jaar geleden leerde kennen, wist ik dat hij elke dag dood kon gaan”, aldus zijn Amsterdamse manager Trey Reames, want intussen woonde Teerlinck al vele jaren in Nederland. Opvallend: de zanger, die eigenlijk per toeval met grote namen als MF Doom en Damon Albarn van Blur in contact kwam, bleef het mysterie rond zijn persoontje altijd cultiveren. Zo annuleerde hij telkens weer de optredens die hij zou geven, waardoor hij niet één keer op een podium heeft gestaan met zijn debuutplaat.

“West-Vlaanderen is een troosteloze streek, met een zekere schoonheid in zich” (uit Humo)

Zijn roots lagen dus bij ons, in het bescheiden Lendelede, waaruit zijn ouders naar Drenthe verhuisden toen hij dertien maanden oud was. Daarover vertelde hij nog niet zo heel lang geleden dit in Humo. “Mijn moeder is Nederlandse, mijn vader is Belg. De beroemde bokser Jean-Pierre Coopman is mijn nonkel! Toen ik twaalf of dertien maanden was, is mijn gezin uit België weggegaan. Mijn moeder had heimwee. En ik kan me dat levendig voorstellen: ze woonden in een piepklein huisje, met het toilet in de achtertuin. Ik ben wel eens naar West-Vlaanderen teruggegaan. Troosteloze streek, maar ze heet toch een zekere schoonheid in zich: de gouden velden, de desolate weilanden, overspannen met elektriciteitsdraden.”

“Het verhaal ging dat ik terminaal ziek was” (uit Focus Knack)

Focus Knack had het in dezelfde periode in een interview over zijn naam: Cole Williams. “Het is niet mijn echte voornaam. Het is de bijnaam die ik als kind heb gekregen. Betekent niks of zo”, zei hij toen. “Mijn echte voornaam zeg ik liever niet. Dat is een stukje mysterie dat ik nog wil bewaren. Al is het wel uit de hand gaan lopen. Toen ik laatst in de taxi zat, onderweg naar de eerste persdag, kreeg ik te horen dat er een roddel circuleerde die ik moest kennen. Blijkbaar ging er een verhaal dat ik terminaal ziek was en, voor ik zou sterven, nog drie optredens op drie verschillende continenten wilde spelen. Geen idee waar het verhaal vandaan komt, alleszins niet van het management. Wie bedenkt zoiets? Waarom? Ik kan maar één reden bedenken: een zekere ergernis omdat ik niet alles wilde prijsgeven.”

“De nieuwe Gotye”

Op dat moment zag Humo nog een nieuwe Gotye in The Child Of Lov: net als Wouter ‘Wally’ De Backer bij ons geboren, maar al bijzonder snel naar het buitenland verkast en nu klaar om de wereld te veroveren. Dat laatste stuk zal er voor Martijn Teerlinck persoonlijk niet meer in zitten, al ziet het er naar uit dat er wel degelijk nog een echte liveband op poten zal worden gezet die zijn nummers zal brengen.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier