Plopsaland wil gehandicaptenbeleid aanpassen, maar wil duidelijkheid over aansprakelijkheid

Redactie KW

Pretpark Plopsaland wil zijn beleid aanpassen rond mensen met een handicap maar dan moet er wel een wettelijk kader zijn rond de aansprakelijkheid. Dat is vanmiddag gebleken na overleg met de vereniging Down Syndroom Vlaanderen. Het pretpark kwam de afgelopen week onder vuur te liggen. Mensen met een handicap kunnen niet meer op alle attracties en dat vinden de betrokken belangenverenigingen discriminerend.

In het nieuw gehandicaptenbeleid van Plopsaland zijn 19 attracties niet toegankelijk voor mensen met een fysieke handicap. Mensen met een mentale handicap weigert het pretpark op vier attracties. Het waren begeleiders van kinderen met het syndroom van down die hiertegen reageerden. De belangenvereniging had vanochtend overleg met de directie.

Begeleiders kunnen beslissen

Down Syndroom Vlaanderen vindt dat het niet aan het pretpark is om zo’n algemene lijst van verboden attracties op te stellen. De begeleiders, veelal familieleden, kunnen de afweging maken.” Je moet ervan uit gaan dat die mensen de mensen met de beperking heel goed kennen en dat ze samen met de mensen zelf kunnen bepalen welke attracties al dan niet aan hen besteed zijn”, zegt Pia Wösten van Down Syndroom Vlaanderen.

Aansprakelijkheid

De belangenvereniging spreekt van een goed overleg en is er van overtuigd dat Plopsaland zijn beleid zal wijzigen. Het pretpark zelf blijkt daar inderdaad toe bereid maar dan moet de aansprakelijkheid geregeld worden als er toch ongevallen gebeuren. Nu zou Plopsaland zelf verantwoordelijk zijn. Morgen is er overleg met het centrum voor Gelijke Kansen.

(K.B./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Plopsaland wil gehandicaptenbeleid aanpassen, maar wil duidelijkheid over aansprakelijkheid

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier