Pleidooi voor resolute Vlaamse onafhankelijkheid op Ijzerwake

Redactie KW

“De zesde staatshervorming is een stap op weg naar de ‘ultieme vergrendeling’, die enkel kan doorbroken worden door uit de Belgische grondwet te stappen. Daarom moet Vlaanderen na de verkiezingen van 2014 resoluut zijn eigen weg gaan en zo snel mogelijk een Vlaamse regering vormen”, dat zei voorzitter Wim De Wit in zijn toespraak op de IJzerwake aan het monument van de gebroeders Van Raemdonck in Steenstrate bij Ieper.

De twaalfde IJzerwake kreeg het motto ‘Ja! Vlaanderen, Schotland, Catalonië’ mee. Er daagden vandaag ondanks de zwaarbewolkte hemel 4.500 mensen op, een 200-tal minder dan vorig jaar.

De Wit riep de Vlaams-nationale partijen op om “nu meer dan ooit hun verschillen opzij te zetten en een gemeenschappelijke strategie te ontwikkelen die leidt naar een onafhankelijk Vlaanderen”.

In zijn toespraak brak de IJzerwake-voorzitter ook een lans voor het Vlaams onderwijs en waarschuwde hij voor de islamisering van de Vlaamse steden. “Door de staatshervorming wordt de geldstroom vanuit Vlaanderen niet ingeperkt, maar verder uitgebreid”, aldus nog De Wit. De zesde staatshervorming zal Vlaanderen volgens hem 1,4 miljard euro kosten. “

De Ijzerwake werd opgericht als een reactie op de IJzerbedevaart, die volgens de initiatiefnemers niet radicaal genoeg meer was. Traditioneel vond de Wake een week voor de Bedevaart plaats. Vorig jaar vielen beide manifestaties samen, maar de IJzerbedevaart is intussen verhuisd naar 11 november. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier