“Plattelandsscholen zullen niet lijden onder maximumfactuur” (Frank Vandenbroucke)

Redactie KW

Bij bijna 1 op 3 lagere scholen zijn de gebouwen niet uitgerust met dubbel glas. Dat blijkt uit een exclusieve rondvraag van Krant van West-Vlaanderen. De komende winter kunnen de stookkosten in die scholen hoog oplopen. Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke maakt 50 miljoen euro extra vrij voor scholen die energiezuinige investeringen uitvoeren.

“Ik ken het probleem”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke in een gesprek met deze krant. “Nogal wat schoolgebouwen zijn tochtig, er is alleen nog maar enkele beglazing, er ontbreekt dakisolatie of er wordt nog met verouderde branders gestookt. Dat zijn omstandigheden die directies erfden. Wij hebben voor dit jaar 50 miljoen euro extra vrijgemaakt voor scholen die investeren in energiebesparende maatregelen. Voor de komende twee jaar voorzien we telkens 25 miljoen euro extra”, zegt de minister.

“Werkingsmiddelen plattelandsscholen zijn fors gestegen”

Minister Vandenbroucke maakt zich intussen zorgen over de wijze waarop de nieuwe regelgeving over de maximumfactuur, de beperking van kosten die scholen mogen doorrekenen aan de leerlingen, op scholen wordt uitgelegd. Hij is het alvast niet eens met wat directies vorige week in deze krant verklaarden. Volgens de minister worden plattelandsscholen helemaal niet het kind van de rekening.

De minister haalt het voorbeeld van lagere scholen in Wingene aan. “De werkingsmiddelen zijn daar met 45 % gestegen: van gemiddeld 412 euro per leerling in het schooljaar 2003-2004 naar 599 euro per leerling nu”, rekent minister Frank Vandenbroucke uit.

Lees het volledige onderwijsdossier in Krant van West-Vlaanderen van 5 september 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier