Plannen voor windmolens bij steenbakkerij Terca

Redactie KW

Als alles volgens plan verloopt, staan er over twee jaar vier windmolens achter steenbakkerij Terca in Zonnebeke. Na industriezone Ieperleekanaal wordt dit het tweede windpark in de streek.

Electrabel heeft een aanvraag ingediend voor vier windmolens van elk 140 meter hoog, die gebouwd zouden worden achter steenbakkerij Terca Wienerberger in de Iepersestraat. De provincie moet de vergunning nog verlenen, maar Electrabel verwacht weinig problemen.

Eerder waren er al plannen om windmolens te plaatsen langs de A19 maar dat idee lijkt nu opgeborgen. Het Zonnebeeks gemeentebestuur is het project genegen. Om de bevolking in te lichten is er een informatievergadering gepland op zaterdag 14 november om 10 uur in Het Zonnerad.

Binnenkort start het openbaar onderzoek. Steenbakkerij Terca Wienerberger is vragende partij voor de windturbines. „We onderzoeken al enkele jaren hoe we minder CO2 kunnen uitstoten in de vestigingen van onze onderneming”, zegt projectverantwoordelijke Kurt Cornette. „In Zonnebeke bleken windmolens de beste oplossing. Het eigenlijke bakproces van onze stenen in de ovens gebeurt wel volledig op aardgas, maar het bedrijf heeft daarnaast ook een aanzienlijk stroomverbruik. (MLZ)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van 23 oktober 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier