Plannen voor nieuwe jachthaven op de Leie in Harelbeke

Redactie KW

Er bestaan plannen voor de uitbouw van een nieuwe jachthaven op de Leie in Harelbeke. Die zou het jachthaventje van Kuurne moeten vervangen, dat in zijn bestaan is bedreigd door de verbreding van de Leie in Kortrijk. Dit blijkt alvast uit het strategisch beleidsplan 2011-2018 van Toerisme Leiestreek, dat door de provincieraad werd goedgekeurd.

Voor de inplanting van deze nieuwe jachthaven zijn momenteel twee denkpistes aan de orde : ofwel aan Leiesluis, ofwel helemaal in het centrum, aan de achterzijde van de kerk. Deze laatste optie zou, indien technisch mogelijk, beslist een nieuwe inkijk geven op het stadscentrum van Harelbeke.

Uit de sterkte-zwakteanalyse die aan het plan voorafging leerde men ook dat de Leiestreek als toeristische regio eigenlijk een grote publiekstrekkende attractie mist. Daarom wil de provincie verder inzetten op Aviflora in Ingelmunster, dat zich na een eerder moeilijke periode opnieuw helemaal aan het positioneren is als familiepark. Georg Barbary (Vlaams Belang) vindt dit een goeie zaak maar betreurt dat het gemeentebestuur van Ingelmunster niet mee op de kar springt en zich afwachtend blijft opstellen. Gedeputeerde Patrick Van Gheluwe (SP.A) stelde dat ook de 5 ha grote recreatiezone van Dadipark nog mogelijkheden biedt, maar dat het aan het gemeentebestuur van Moorslede is om daarvoor nieuwe denkpistes te ontwikkelen, nu een privé-investeerder heeft afgehaakt.

Toerisme Leiestreek wil o.m. ook nog een lange-afstandsfietsroute ontwikkelen van de bron tot de monding van de Leie.

Het strategisch beleidsplan 2011-2018 wordt begin september aan het grote publiek voorgesteld.

(JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier