Plannen voor hotel nabij villa ‘La Vigie’

Redactie KW

De bestemming van de beschermde villa La Vigie in de Verdedigingslaan in Koksijde ziet er binnenkort misschien hélemaal anders uit. Sinds de verkoop van de villa in 2000 staat het gebouw te verkommeren. Maar de firma Industrie Hotelière plant op de site een nieuw hotel met 50 tot 60 kamers.

“We zijn akkoord om de villa La Vigie bij ons project te betrekken als dat haalbaar is”, zegt projectcoördinator Bart Slabbinck van Industrie Hotelière. “Het beschermde monument is nu eigendom van een vennootschap in vereffening. Mocht ons bedrijf de volledige eigendom krijgen, dan laten we een erfgoedonderzoek uitvoeren om na te gaan wat er mogelijk is. Dat het gebouw verloederd is, is overdreven. We hebben alle ramen en deuren dichtgetimmerd om te voorkomen dat krakers het in beslag nemen. Hopelijk krijgen we dit jaar het licht op groen zodat we de stedenbouwkundige vergunning kunnen aanvragen en de kunnen bouw starten. Eens we het fiat hebben, duurt het nog 3 jaar voor het hotel gerealiseerd zal zijn.”

Villa Vigie dateert uit 1916 en bestaat uit een Britse bunker waarop er na de Eerste Wereldoorlog een villa in Engelse cottagestijl werd gebouwd. La Vigie betekent ‘uitkijk’ en verwijst naar het feit dat je vroeger vanuit de villa de zee kon zien. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleven er Duitse officieren en daarna vestigde de jachtvliegschool van Koksijde er zich. In 1951 kocht de Belgische overheid de villa. Sinds 2000 is een vennootschap er eigenaar van maar die is nu in vereffening. Industrie Hotelière wil het terrein graag in handen krijgen maar moet eerst tot een akkoord komen met zijn medevennoot.

(LD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier