Plaat voor gesneuvelde Bretoenen zorgt voor ophef

26/11/08 om 16:35 - Bijgewerkt om 16:35

Bron: Kw

Een naambord ter ere van de gesneuvelde Bretoenen in Diksmuide, aangebracht aan het monument in het stadspark en verwijderd nadat het er zonder toelating zou aangebracht zijn, ligt zo gevoelig dat het zelfs het federaal parlement haalde. Reden genoeg voor oppositieraadslid Jan Colaert (Hela) om de kat de bel aan te binden.

„In Bretoens en Frans staat op het bord 'Ter ere van de Bretoenen gesneuveld te Diksmuide voor de vrijheid 16 oktober - 10 november 1914'", zegt Jan Colaert (Hela). „Bord en tekst werden echter verwijderd van het monument in het stadspark, en zullen er blijkbaar niet meer terugkomen. Bepaalde instanties blijken zeer allergisch voor deze tekst op een monument voor Franse fuseliers. Die Franse fuseliers, die Diksmuide toen hebben verdedigd, waren Bretoenen, die hun eigen Keltische taal spraken. Het aanbrengen van de tekst in hun taal, met daaronder de Franse vertaling, is dus een waardevolle historische aanvulling. In Frankrijk w...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!