Pinksterstorm, die heel wat schade veroorzaakte in Wingene, kost verzekeraars 340 miljoen euro

Redactie KW

Dat blijkt uit een eerste balans van sectorfederatie Assuralia. Het aantal schadedossiers wordt op 142.680 geraamd.

Assuralia merkt op dat er in het pinksterweekend schade was van Wingene tot in Saint-Hubert. “In alle hoeken van het land zorgden hagel en wind voor ravage”, luidt het.

De schadediensten van de verzekeringsbedrijven draaien twee weken na het noodweer nog steeds op volle toeren. Uit een eerste balans blijkt dat er alles samen voor 340 miljoen euro moet worden vergoed. Het grootste deel – 214 miljoen – is schade aan gebouwen. Gemiddeld bedraagt die 2.460 euro per dossier. Voor schade aan voertuigen moet zowat 126 miljoen euro worden opgehoest, of gemiddeld 2.275 euro per voertuig.

Nog geen uiteindelijke rekening

“Het bedrag van 340 miljoen euro is wat er al effectief is aangegeven”, legt woordvoerder Wauthier Robyns van Assuralia uit. “Het bedrag kan dus nog wijzigen, op basis van bijkomende aangiftes én op basis van de expertisebezoeken. Ik hou mijn hart vast voor de uiteindelijke rekening”.

Bij het bedrag van 340 miljoen is ook geen rekening gehouden met de franchise die de verzekeringsnemer zelf moet ophoesten. “Voor de brandverzekering bedraagt die franchise doorgaans 250 euro”, aldus Robyns, “voor de omniumverzekering zijn er grote verschillen”. Maar de schade die de storm heeft veroorzaakt, ligt dus nog veel hoger dan 340 miljoen euro.

Onduidelijkheid over Rampenfonds

Het is nog niet duidelijk of de pinksterstorm zal erkend worden door het Rampenfonds. Voor de verzekeraars maakt dat geen verschil. “Tegenover de klant geldt enkel het contract. Verzekeraars kunnen hun schade eventueel wel verhalen bij herverzekeraars”.

Of de pinksterstorm zal leiden tot een duurdere verzekeringspolis in de toekomst, wilde Assuralia niet bevestigen. Dat beslist elke verzekeringsmaatschappij afzonderlijk, maar ze stelt zich daarbij wel bloot aan de concurrentie, meent Robyns. Hij wijst er nog op dat de hagel volgens experts niet gelinkt kan worden aan de opwarming van de aarde, en dus eerder een toevalstreffer was dan een weerkundige trend.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier