PinguinLutosa blikt optimistisch vooruit ondanks crisis

Redactie KW

De producent van diepvriesgroenten PinguinLutosa heeft er alle vertrouwen in dat de cijfers over 2009 zowel op het vlak van omzet als marges zullen verbeteren. Volgens topman Herwig Dejonghe voelt zijn bedrijf de crisis niet. Hij noemt de voedingssector zelfs een stabiele en veilige sector.

De cijfers over 2008 zijn moeilijk in te schatten. Het boekjaar dat werd afgesloten op 31 december 2007 duurde maar 6 maanden. Bovendien is de consolidatiekring van het bedrijf op een jaar tijd grondig gewijzigd. 2008 was dan ook het eerste jaar waarin de cijfers van de in het VK overgenomen ondernemingen Padley en Salvesen mee werden gerekend. Ook Lutosa zat er het afgelopen boekjaar voor het eerst voor de volle 12 maanden bij.

Die combinatie leidde tot een omzet van 446,4 miljoen euro. De nettowinst bedraagt 5,2 miljoen euro. Daarmee overtreft PinguinLutosa volgens
Dejonghe ruimschoots de eigen verwachtingen. Een dividend komt er evenwel niet.

Vooruitblikkend op 2009 ziet PinguinLutosa een aantal factoren die een verbetering van de cijfers met zich mee zullen brengen. Om te beginnen was de groentenoogst in 2008 erg goed. Concreet betekent dit dat PinguinLutosa over een voldoende grote voorraad beschikt en niet op de spotmarkt groenten zal moeten inkopen.

In 2009 hoopt Dejonghe de schaalvergroting, gerealiseerd met de overname van Lutosa, te kunnen uitspelen bij de nieuwe
contractonderhandelingen. Hij rekent ook op een kruisbestuiving, waarbij klanten die Lutosaproducten kopen, ook kunnen overtuigd worden van producten van Pinguin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier