Picanol uit Ieper neemt belang van 27 procent in Tessenderlo Chemie

Redactie KW

Weefmachinebouwer Picanol uit Ieper neemt het belang van ruim 27 procent van de Franse staat in Tessenderlo Chemie over.

Picanol wil met de overname zijn activiteiten diversifiëren en Tessenderlo in Vlaanderen verankeren. Het Ieperse bedrijf betaalt 22 euro per aandeel aan de Société Nationale de Poudres et Explosifs, die eigendom is van de Franse staat. Dat komt neer op een overnamebedrag van ruim 192 miljoen euro.

Picanol Group zegt met de participatie zijn activiteiten meer te willen diversifiëren en geografisch meer te spreiden, om zich zo beter te wapenen tegen de cyclische weefmachinebusiness waarin het vandaag actief is. Ook heeft de participatie als doel Tessenderlo Chemie te verzekeren van een stabiel aandeelhouderschap en de ontwikkeling van de bedrijfsstrategie van Tessenderlo chemie op lange termijn te bevorderen. “De Picanol Group zorgt met de participatie ook voor een duurzame verankering van een industriële groep in Vlaanderen en België”, zegt het bedrijf.

Picanol is trouwens niet van plan om een passieve aandeelhouder te worden van Tessenderlo Chemie. “Picanol wil actief mee het beleid gaan bepalen”, zegt woordvoerder Frederic Dryhoel nog. Over de beweegredenen van het Ieperse bedrijf om in Tessenderlo te stappen, luidt het ten slotte ook nog dat ceo en hoofdaandeelhouder Luc Tack een “sterke voorstander is van de maakindustrie in Vlaanderen.”

(BS/Belga)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier