Picanol kampioen van beursjaar 2010

Redactie KW

Het Ieperse Picanol is de kampioen van het voorbije beursjaar, zo bericht De Tijd vrijdag op zijn website. De weefgetouwenproducent zette over 2010 een return neer van maar liefst 360 procent. Daarmee liet het de rest van de Brusselse beurs ver achter zich. De rode lantaarn is voor TiGenix.

Voor de Bel20 was het door de bank genomen een matig jaar. De sterindex steeg over het voorbije jaar 3,1 procent. Ter vergelijking: De Londense Footsie won dit jaar 10 procent, Op Wall Street zette de Dow Jones een rendement van 11 procent neer. De Duitse DAX schreef er 16 procent bij.

Bekaert

Absolute kampioen op Euronext Brussel was Picanol met een winst van 365 procent. In de Bel20 was de staaldraadproducent Bekaert (+147 procent) primus. China heeft dit jaar de VS voorbijgestoken als grootste automarkt, en daarvan plukte Bekaert de vruchten. Ook aandelen als Melexis (+100 procent), Sioen (+88 procent), D’Ieteren (+68 procent) en Recticel (+61 procent) genoten van het herstel van de automarkt.

Ook grondstoffen was een thema dat het goed deed dit jaar. Campine, dat lood recycleert, leverde een rendement van 144 procent op. Sipef, een plantagebedrijf, schreef er 108 procent bij. Umicore, dat edelmetalen recycleert, stond aan het einde van de rit 71 procent in de plus.

Verliezers

Bij de verliezers vinden we dit jaar opvallend veel biotechbedrijven. TiGenix leverde 67 procent in, MDxHealth (het voormalige
OncoMethylome Sciences) 64 procent en Devgen moest 59 procent prijsgeven. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier