Picanol investeert 16 miljoen euro in gieterij

Redactie KW

Weefgetouwenproducent Picanol Group uit Ieper investeert de komende drie jaar 16 miljoen euro in de vernieuwing en de groei van zijn gieterij-activiteiten, die ondergebracht zijn in de dochtermaatschappij Proferro. Volgend jaar wordt er een nieuwe moderne vormlijn aangebouwd op de bestaande productievestiging in de Steverlyncklaan. Daar werken momenteel 1.500 werknemers, waarvan 550 in de gieterij. De gieterij van Picanol werkt slechts voor 20% voor eigen gebruik en 80% van de activiteit is bestemd voor andere klanten in eigen land, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De bedoeling van de investering in de gieterij is de bestaande tewerkstelling de komende jaren te kunnen behouden.

Dinsdagavond heeft Picanol zijn vernieuwingsplannen van de gieterij voorgesteld aan de omwonenden. Er kwamen zowat 30 mensen op af. Zij kregen uitleg over de moderniseringsplannen en kregen te horen van het bedrijf dat er nog minder hinder zal zijn voor de buurt dan momenteel het geval is. De buurtbewoners beamen dat de huidige toestand al heel wat verbeterd is in vergelijking met vroeger. Maar ze hebben toch nog vragen over geurhinder en lawaaihinder ‘s nachts. Milieu- en gezondheidsverantwoordelijke Peter Braeckevelt bevestigde dat de hinder, die nu al sterk gereduceerd is, nog zal verminderen. Ook de weinige stofhinder, die er momenteel sporadisch nog is, zal met de nieuwe installatie in de toekomst tot nul gereduceerd worden.

Binnenkort zal Picanol zijn milieuvergunningsaanvraag voor de vernieuwing van de gieterij indienen. De huidige milieuvergunning voor de volledige site langs de Steverlyncklaan loopt nog tot 2013. Dan moet de volledige site hervergund worden. Picanol zal dan een milieueffectenrapport (MER) moeten opmaken. Het bedrijf maakt zich sterk dat het aan alle normen en voorschriften zal voldoen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier