Phlypo schuift schuld van zich af voor moord Josse Gilis

Redactie KW

Iris Phlypo, de 41-jarige zelfstandige verpleegster uit Roeselare, heeft maandag tijdens het verhoor voor het West-Vlaamse assisenhof alle schuld van zich afgeschoven.

Volgens haar heeft medebeschuldigde Peter Denolf op eigen houtje beslist dat haar ex-vriend Josse Gilis gedood moest worden. Zij wilde hem enkel een lesje leren en deed daarvoor een beroep op haar naïeve buurman. Denolf en Phlypo staan in Brugge terecht voor de moordpoging op Gilis op 16 september 2006 in Izegem. Denolf mocht maandag als eerste zijn verhaal doen.

Hij vertelde dat hij een goede jeugd had, maar dat hij zijn transportbedrijf niet in de hand kon houden toen hij ook een computerwinkel opende. Door zijn faillissement moesten zijn ouders hun woning verkopen. Hij leerde Phlypo kennen, omdat ze buren werden. Hij had wel gevoelens voor haar, maar toen bleek dat die niet wederzijds waren, bleef hij niet aandringen.

Toen haar relatie met Gilis begin augustus 2006 stukliep, kwam zij bij hem aankloppen. Ze vroeg of hij kon uitzoeken waar Gilis woonde en of hij een nieuwe relatie had. Ze stelde daarvoor de wagen van één van haar patiënten ter beschikking. Ze bezorgde Denolf ook een wapen.

Denolf bevestigde maandag dat Gilis gedood moest worden, maar dat hij zich bedacht toen hij vier uur achter een elektriciteitshuisje had zitten wachten. “Ik bedacht er een plan uit zonder dodelijke afloop. Als hij echter niet dood zou zijn, zou dat voor mevrouw Phlypo niet voldoende zijn”, verklaarde hij maandag.

Denolf gaf ook zijn motivatie op, namelijk dat hij weer gevoelens voor de vrouw had. Zijn aandeel in de feiten verdoezelde hij niet. “Ik heb de plaats van de vluchtwagen bepaald”, luidde het. Hij vertelde ook dat hij Phlypo waarschuwde dat hij met haar wagen moest rijden of het plan zou in duigen vallen.

Denolf schoot uiteindelijk, omdat het slachtoffer volledig anders reageerde dan verwacht. Het eerste schot zou zijn afgegaan toen hij een duw kreeg van Gilis. Het tweede vuurde hij af toen hij Gilis naar hem zag keren.

Phlypo verklaarde maandag dat zij haar ex-vriend enkel een lesje wilde leren. Ze wilde hem eens pijn doen. Phlypo was kwaad op hem, omdat hij het geld van haar jongste kind wilde gebruiken voor zijn gokverslaving. Zij zou aan Denolf enkel gevraagd hebben een carjacking te ensceneren. Zij zou Gilis dan opnieuw in huis nemen en verzorgen en nadien zou ze hem dumpen, zodat hij eens kon ervaren hoe dat aanvoelt.

Phlypo verklaarde dat ze het wapen kocht, omdat Denolf anders niet zelfzeker genoeg zou zijn om de carjacking uit te voeren. Ze ontkende maandag met klem dat Gilis gedood moest worden.

De voorzitter confronteerde Phlypo met enkele tegenstrijdigheden tussen de verklaringen van beide beschuldigden. Phlypo stelde dat Denolf loog. Volgens haar heeft zij geen reden om te liegen. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier