Philip Rathé (SP.A) noemt schepen Vandecasteele (CD&V) ‘leugenaar’

Redactie KW

Een bitse discussie tussen Philip Rathé (SP.A) en schepen Kris Vandecasteele (CD&V) kruidde de raadszitting van maandag 27 september. Eerder had burgemeester Crabbe (CD&V) zijn ongenoegen geventileerd over het gekozen tijdstip voor het vroegtijdige verlaten van de vorige vergadering door de leden van de oppositie.

Omdat er onvoldoende opkomst voor de raadsvergadering van 31 augustus was, werden de leden maandag 27 september opnieuw uitgenodigd. Alle 21 raadsleden daagden op. Bij de aanvang van de zitting laakte burgemeester Roland Crabbe (CD&V) de houding van de oppositie bij het begin van de vorige vergadering. „Hoewel jullie merkten dat de raad met onvoldoende leden was om geldig te vergaderen, hebben jullie doelbewust gewacht om op te stappen tot na de opening van de vergadering zodat jullie het presentiegeld niet mislopen. Dat vind ik niet netjes. Indien jullie eerder de vergadering hadden verlaten, was het effect hetzelfde : de vergadering boycotten”, gispte hij hen. De oppositie nam deze aantijging niet en reageerde furieus. Rudi Hesters (Vlaams Belang) wierp op dat je moeilijk een vergadering kunt verlaten wanneer ze niet eens is geopend en Ronny Declerck (onafhankelijke) tilde zwaar aan de beschuldiging ‘doelbewust gewacht’. De oppositie stelde voor het presentiegeld aan een goed doel te schenken.

Viskisten

Met het voorgestelde reglement op het gebruik van de viskisten in de vismijn kon Philip Rathé (SP.A) niet akkoord gaan. Dit reglement bepaalt dat de zeevisproducten enkel en alleen in viskisten van de stad mogen worden aangeboden. Voor het gebruik van deze viskisten vraagt de stad een borgsom van 25 euro per gebruikte kist. Dit schoot bij Rathé in het verkeerde keelgat. „Tijdens een voorbereidende vergadering zeg je dat er 10 euro zal gevraagd worden en in het reglement staat een bedrag van 25 euro. Je bent een leugenaar !,” verweet Rathé de bevoegde schepen voor Visserij Kris Vandecasteele. Ook tegen de voorgestelde borgsom die de reders moeten betalen, reageerde de oppositie fel. Rathé vroeg de verdaging van beide punten, maar met veertien tegen zeven werden ze goedgekeurd.

(DCR)

Uitgebreid gemeenteraadsverslag in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van vrijdag 1 oktober 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier