Philip Konings bundelt info over de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek

Redactie KW

Negentig jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog verschijnt voor het eerst een erg gedetailleerde kaart met een heleboel informatie over het oorlogserfgoed in de Westhoek. Het initiatief komt van Uitkerkenaar Philip Konings, die samen met het Memorial Museum Passchendaele alle details van het IJzerfront tot het Ieperfront samenbracht.

De basis voor deze kaart is een volledige nieuwe terreinopname gecombineerd met een analyse van ondermeer historische loopgraven, oude en recente luchtfoto’s, meer dan 220 gedenktekens, 170 sites met oorloggraven en toegankelijke bunkers. Samen met aanduiding van musea, toeristische diensten en bezoekerscentra werden die geprojecteerd op een hedendaagse kaart.

Vier jaar opzoekingen waren er nodig om alle informatie samen te brengen. „Er is al heel wat informatie over de grote oorlog beschikbaar, maar die is nog nooit samengebracht. Om dit mogelijk te maken, trok ik verscheidene keren naar Engeland, waar de oorlog nog fel leeft onder de bevolking”, vertelt Philip Konings.(NM)

De bezoekersgids kost 14,95 en is verkrijgbaar in de boekhandel, de toerismekantoren, musea en bezoekerscentra.

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Brugsch Handelsblad) van 17 oktober 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier