Philip Ameloot maakt kalender over historiek Fortem

Redactie KW

In café De Nieuwe Snoek en beenhouwerij Stroobant is momenteel een kalender te koop met foto’s van Fortem uit lang vervlogen tijden. Maker van de kalender is Philip Ameloot van het feestcomité.

Philip Ameloot (37) is geboren en getogen in Fortem dat momenteel 233 zielen telt. Philip heeft nu een kalender gemaakt met vele leuke beelden uit de oude doos. Op zoek naar verhalen en foto’s ging hij te rade bij een aantal oude of voormalige Fortemnaren.

Kasteel van Fortem

Kurt heeft ook heel wat authentieke foto’s omdat hij na het overlijden van de laatste gouvernante van het kasteel samen met zijn vader haar huis heeft opgeruimd. „Het verhaal van ‘Het kasteel van Fortem’ is natuurlijk de moeite waard”, vertelt Philip. „Eigenaar De Breyne stamde uit de hogere burgerij en moet schatrijk zijn geweest. Hij was letterlijk een grootgrondbezitter. Volgens sommige bronnen bezat hij zowat 38 hofsteden. De Breyne was vrijzinnig en dat feit zou bij de latere bestemming van het kasteel nog een rol spelen. Via zijn testament had eigenaar De Breyne immers laten vastleggen dat het kasteel na zijn dood aan de VUB zou worden overgemaakt. In ruil daarvoor had hij wel iets merkwaardigs verkregen. Studenten uit de streek mochten voortaan gratis studeren aan de VUB. In 1983 werd het kasteel tot op de grond afgebroken. Op de plaats waar het kasteel bijna twee eeuwen lang stond, liet dierenarts Sap later met de authentieke stenen een villa bouwen.”

(AB)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws Kust)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier