Petitie gestart tegen 4 windturbines nabij steenbakkerij Wienerberger

Redactie KW

De vier windmolens die steenbakkerij Wienerberger en Electrabel in 2012 in Zonnebeke willen bouwen, stuiten op hevig protest van buurtbewoners.

„Gezoem dag en nacht, een verstoord uitzicht van op ons terras, vervelende slagschaduwen: nee, met ons wordt helemaal geen rekening gehouden”, zeggen Jan Putman en Ramses Vanherpe, die op nog geen 300 meter van de geplande mastodonten van elk 150 meter hoog wonen. „We voldoen aan alle wettelijke bepalingen”, reageert Nico Priem van Electrabel.

Niettegenstaande elk Zonnebeeks gezin een uitnodiging in de bus kreeg, was de belangstelling op de infovergadering zaterdagmorgen maar matig. Een 80-tal mensen volgde de toelichting van Wienerberger, Electrabel en de gemeente Zonnebeke.

Volgens Nico Priem van Electrabel ging aan het project een uitgebreide screening vooraf. „Daaruit bleek dat de locatie in Zonnebeke voldoet aan de eisen wat betreft afstand tot woningen, wegen, activiteiten en milieugebieden.”

Intussen is Jan Putman een petitie begonnen, die woensdag al door 60 buurtbewoners was ondertekend. Een deurwaarder stelde op vraag van de actievoerders vast dat de borden die de aanvraag tot milieuvergunning aankondigden niet op ‘ooghoogte en aan de straatzijde’ stonden, wat nochtans is vereist. Zo hopen ze tijd te winnen om hun protest te organiseren.

Burgemeester Dirk Cardoen van Zonnebeke blijft op de vlakte. „We zullen eerst de bezwaarschriften onderzoeken en dan een advies formuleren”, zegt hij. „Wij kunnen enkel advies uitbrengen. Het is de gewestelijk stedenbouwkundige ambtenaar die een definitieve beslissing moet nemen. Het klopt dat de infovergadering nogal laattijdig werd gehouden, maar voor de rest is de procedure correct verlopen. Of de gemeente mee in het project zal stappen, staat nog niet vast.” (MLZ)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van 20 november 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier