Peter Berghman giet foto's in brons

12/05/10 om 14:33 - Bijgewerkt om 14:33

Bron: Kw

Peter Berghman heeft een uniek procedé uitgevonden om foto's in brons te kunnen gieten. De 'eplaat' combineert zijn twee passies: fotografie en bronsgieten. De interesse uit binnen- en buitenland is groot. "Ik durf vermoeden dat dit product een interessant parcours zal afleggen. Het is allicht ook de redding voor ons bedrijf."

Peter Berghman giet foto's in brons

Peter Berghman kwam in onze gieterij terecht als leerjongen om er de stiel volgens de oude regels van zijn vader te leren. "Eigenlijk is er aan bronsgieten sinds de Mesopotamische periode niets veranderd. Ik gebruik dit antieke proces nog altijd voor mijn persoonlijk kunstenaarschap maar het werd toch stilaan duidelijk dat ook voor onze bronsgieterij het einde naderde."

Zoeken naar meerwaarde

"Inmiddels had ik me omgeschoold tot beroepsfotograaf, ging ik lesgeven en heb ik me gepassioneerd verdiept in het vectorieel tekenen met Coreldraw en Illustrator. Toch bleef ik al die jaren zoeken naar een meerwaarde voor het gegoten artikel. In navolging van oude middeleeuwse vaklui maakte ik bronzen documenten, teksten gegoten in brons, en bij het elektronisch omzetten van miniaturen is de botsing gebeurd. Plots zag ik de mogelijkheid om fotografie, tekenen en bronsgieten te combineren.

Eurekamoment

"Het was echt een eurekamoment en tegelijkertijd was het van... shit, hoe moet dit verder? Je begrijpt dat ik in de krant mijn geheim niet kan prijsgeven. Daarom neem ik ook geen patent op deze uitvinding omdat je dan net tot in de details je verhaal moet uitleggen. Ik hoop toch een tijdje van mijn monopolie te kunnen genieten voordat een of andere slimmerik het geheim ontrafelt. Laten we zeggen dat de klant zijn foto of een collage van photoshop aanlevert en dat wij die via een relatief eenvoudig maar geheim omweggetje in reliëf in een bronzen plaat gieten."

Partner voor herdenking 2014 - 18

Voor de Belgische overheid werd hij meteen een officiële partner voor de herdenkingsactiviteiten 2014-18 naar aanleiding van honderd jaar Eerste Wereldoorlog. „Overal in Vlaanderen komen er herdenkingsroutes waarop wij met ons eplaatsysteem voor de illustraties en uitleg zullen zorgen."

(BC)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Weekbode Roeselare) van vrijdag 14 mei 2010

>> www.eplaat.be

Lees meer over:

Recentste nieuwsoverzicht


Economie

Meer economie »